A világ összes pénze Bereményi Géza film Robert De Niro Nagyfater elszabadul Zac Efron Nagypapa hadművelet A család kicsi kincse mozi Hollywood Eldorádó magazin Ridley Scott Tokiói történet A bálnalovas Eperjes Károly Tenenbaum, a háziátok premier Gene Hackman
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szeptember végén mutatják be a hazai mozik a Nagypapa hadművelet című vígjátékot, amiben Robert De Niro keveredik otthoni háborúskodásba egy szobáért a saját unokájával. A film apropóján utánanéztünk, kik voltak eddig azok a mozis nagypapák, akiket nem lehet elfelejteni.

Tokiói történet (1953)

Rendszeresen ott szerepel a különféle „minden idők legjobb filmjei" listákon a japán rendezőlegenda, Ozu Jaszudzsiró lírai alkotása, sőt a híres Sight & Sound magazin 2012-es szavazásán épp a kortárs filmrendezők krémje választotta a legelsőnek. Egyszerű története örök emberi kérdéseket boncolgat egy idős házaspár látogatásának ürügyén, amelyet a nagyvárosban élő gyerekeik és unokáik körében tesznek, és amiről mindenki sejti, hogy ez az utolsó.

Eldorádó (1988)

A magyar filmművészet is rendelkezik számos emlékezetes nagyapával, de talán mind közül kiemelkedik az Eperjes Károly által ellenállhatatlan erővel megszemélyesített családfő Bereményi Géza önéletrajzi ihletésű rendezésében. A Teleki téri kereskedőkirály az unokáját is „megveszi" a megbízhatatlan vejétől, és a sajátjaként nevelt kisfiú életének megmentéséért is mindent bevet a tüdővész ellenében.

Tenenbaum, a háziátok (2001)

A mára kultrendezővé vált Wes Anderson egyedi stílusa már ebben a korai filmjében is megmutatkozik, a zseniális Gene Hackman pedig élvezettel lubickol egy olyan nagyapa szerepében, aki egész életében elhanyagolta (a részben épp emiatt) meglehetősen fura családját, a halálos betegsége hírével beállítva viszont mindent be akarna pótolni.

A bálnalovas (2002)

Egy nagyon szigorú hagyományok igazgatta közösségben, az új-zélandi maorik között játszódik a kétezres évek elejének egyik nagy közönségkedvenc családfilmje, melynek főhőse egy olyan kislány, akinek minden képessége meglenne ahhoz, hogy az őt nevelő nagyapja örökébe lépjen a törzs élén. A nagyapja támogatja is ebben, még egy bálnát is megül, hogy megfeleljen a hagyományoknak, azonban van olyan, aminek még így sem tud.

A család kicsi kincse (2006)

Milyen nagypapa az, aki a gyerekszépségversenyre olyan koreográfiát tanít be a lányunokájának, amit a sztriptízbáras tapasztalatai alapján állított össze? Néhány otrombaságtól eltekintve valójában a legjobb fej figura az egész famíliában, és teljesen egyértelmű az is, ő mit tenne a többiek helyében, miután a családi kiránduláson váratlanul elhalálozik.

A világ összes pénze (2017)

Bő két évvel ezelőtt két feldolgozás is készült a világtörténelem egyik leghíresebb nagypapájának sztorijából, ráadásul két kiemelkedő alkotó jóvoltából. Ridley Scott filmen, Danny Boyle sorozatban dolgozta fel azt a hírhedt emberrablási ügyet, melynek során a különc olajmilliárdos John Paul Getty-t a saját családja és az egész világ próbálta győzködni, hogy ugyan fizesse már ki a váltságdíjat a saját unokájáért.

Nagypapa hadművelet (2020)

Robert De Niro egy ideje már olyan mennyiségben vállal el filmeket, hogy alakításai nem állják ki a próbát a fénykora mozijainak színvonalával. Ebbe már korábban is belefért egy nagypapa szerep egy gatyaletolós vígjátékban (Nagyfater elszabadul), de az új komédiájától azért jobbra számíthatunk. Ebben olyan nagypapát alakít, aki a lányáékhoz kénytelen költözni, ezzel pedig kitúrja a szobájából az unokáját, de a kissrác felveszi a küzdelmet az öreggel, majd a válaszlépések sem maradnak el, amivel egy mókás küzdelem veszi kezdetét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.