Színház, csillogás és börtön: Fedák Sári igaz története

Fotó: Angelo -
Fedák Sári színésznő magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar színművésznő, énekesnő-primadonna. Akadnak olyanok, akik csupán a legelső hazai celebnek tartják Fedák Sárit, egy azonban biztos: a művésznő szeretett élni és azt sem érdekelte igazán, ha ebbe némi botrány is szorul. 

A 141 éve született színésznő egyike a magyar színháztörténet legnagyobb primadonnáinak, stílusa annyira meghatározó volt, hogy neve fogalommá vált a szakmában. Alig töltötte be a tizedik életévét, amikor egy nála évtizedekkel idősebb árvaszéki elnök megszeretette vele a színházat. A polgári és az elemi iskoláit nagy nehezen végig bukdácsolta. Ezt követően sikerrel elvégezte Rákosi Szidi színiskoláját, s ezzel páratlan karriert futott be, az egyébként kevésbé jó énekhangjával is, hiszen sugárzó egyéniségével, elkápráztatott mindenkit. Extravagáns stílusa korszakalkotó volt.

Nemcsak itthon, hanem külföldön is fellépett: Berlintől Párizson át, majd Londonban és Egyesült Államokban is.

Fedák Sári az Antónia címszerepében Fotó: Angelo

Nem bírta az erős kritikát, így mindig le akarta nyűgözni a hatalom aktuális képviselőit is.

A második világháborúban, illetve a vészkorszak időszakában vállalt szereplései miatt pedig a Népbíróság hamis vádak miatt, nyolc hónap börtönre ítélte, annak ellenére, hogy olyan színészóriások is mellette tanúskodtak, mint például Básti Lajos. A büntetése után sosem lépett már színpadra, hiszen "nácirajongó" művésznőként tartották számon és több évre eltiltották színpadtól.

Fedák ezek után Nyáregyházán vett egy telket, majd oda is költözött. Azonban nem sokáig élvezhette a szabad élet nyugodt pillanatait, hiszen kiköltöztették a szépen rendbe hozott házából. Az ingatlant a helyi termelőszövetkezet vásárolta fel, ezért cserébe pedig kapott egy elhagyott, egyszobás házat a faluban.

A színésznő nem nyugodott bele sorsába és készült a visszatérésre, ám egy hirtelen agyvérzés következtében elhunyt a Budai Irgalmasrendi Kórházban 1955. május 5-én, 75 évesen.

Fedák Sári az otthonában Fotó: Bojár Iván

Íme néhány érdekesség a legendás színésznőről:

  • Szeretett polgárpukkasztó lenni, hiszen erős, piros rúzst kent ajkára, amit ebben az időben leginkább az örömlányok viseltek.
  • Táncolás közben igazán megmutatta formás idomait, ám abban az időben egy ártatlan bokavillantás is közfelháborodást keltett. Ő nem igazán foglalkozott ezzel.
  • Az első igazi modern színésznő, aki nadrágban lépett a színpadra. Maszkulin szerepekben is láthatta a közönség.
  • Hat nyelven beszélt.
  • Az első budapesti autó tulajdonosa.
  • A rablóulti kártyajátékban az irreálisan magas, általában a legmagasabb engedélyezett kontra neve: fedáksári. Szőnyei Gyula "Tanuljunk kártyázni" című könyvében 64-szeres szorzóval szerepel.
  • Párja, Molnár Ferenc író volt, akit számtalanszor megcsalt. Nem volt túlságosan hűséges típus.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.