65 éves lett Hollywood legkülöncebb sztárja: 15 érdekesség Whoopi Goldbergről

Forrás: AFP -
Whoopi Goldberg világsztár Hollywood sztár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szereti öregíteni magát, drogos leányanyából lett sztárszínésznő, ő az Oscar-gálák első női házigazdája, repülés helyett inkább buszozik, és gyerekkönyvben is erős. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 65. születésnapját ünneplő Whoopi Goldberg kapcsán. Íme 15 érdekesség a világsztárról.

1.
Valószínűleg ő az egyetlen hollywoodi sztár, aki nem fiatalítani, hanem öregíteni próbálja magát. Rendszeresen azt állította ugyanis, hogy 1949-ben született, vagyis hat évvel idősebb az igazi koránál.

Dr. Life, Sztárok, akik szembenéztek a meddőséggel, Whoopi Goldberg Forrás: AFP

2.
A valóság ezzel szemben az, hogy 1955. november 13-án született, Caryn Elaine Johnson néven. Az édesanyja tanárként és ápolónőként dolgozott, az édesapja lelkész volt.

3.
A művésznevének egyik fele, a – nem lehet szebben mondani – pukipárna angol nevéből, a „whoopee cushion" szóból jött. Karrierje kezdetén ugyanis rendszerint olyan helyeken lépett fel, ahol másokkal kellett szűk helyen együtt öltöznie, ő pedig nem fogta vissza magát, ha a szelekről volt szó - ekkor aggatták rá ezt a jelzőt.

4.
A Goldberget pedig maga választotta, mert közel érezte magához a zsidó identitást, és egyben összezavarni és provokálni akarta azokat, akik szerint egy fekete nem lehet zsidó.

5.
A tinédzserkora rendkívül zűrösre sikeredett. Diszlexiája miatt nehezen ment neki a tanulás, kirúgták az iskolából, és drogfüggő lett. Majd hozzáment a drogrehabilitációjában segítő pártfogójához és 18 évesen gyereket szült neki.

6.
Mielőtt színésznő lett volna, dolgozott konyhalányként, pincérnőként, kőművesként, pénztárosként és halottasházi sminkesként is.

7.
1978-ban tanúja volt, amikor San Diego felett egy utasszállító repülőgép kigyulladt, majd kettétörve lezuhant. Azóta retteg a repüléstől, a New York és Los Angeles közötti utazásait például évtizedekig egy privát busszal bonyolította.

8.
Karrierjét a szórakoztatóiparban improvizációs színtársulatokban és standup-komikusként kezdte. A színpadon figyelt fel rá Steven Spielberg is, akinek élete első jelentős filmszerepét köszönheti a Bíborszínben, melyért rögtön Oscarra is jelölték.

9.
Azon kevés (15) személyek egyike, aki a történelem során elnyerte a showbusiness négy legnagyobb díja, az Oscar, az Emmy, a Tony és a Grammy mindegyikét. Az Oscar-díjat a Ghost mellékszerepéért kapta meg, és ezzel 1991-ben ő lett a második afro-amerikai nő, aki a legrangosabb színészi díjban részesült.

10.
A legtöbben persze a vígjátéki szerepei révén emlékeznek rá, ezek közül is kiemelkedik az Apáca show óriási sikere. A zenés komédia dalbetétjeiben mindig Whoopi Goldberg saját hangja hallható, amivel alaposan meglepte a forgatáson a képzett énekes kolléganőket is.

11.
Háromszor házasodott, a már említett tinédzserkori eseten kívül rövid ideig David Claessen operatőr és Lyle Trachtenberg szakszervezeti elöljáró felesége is volt. Náluk jóval hosszabb párkapcsolat fűzte viszont azokhoz a színészkollégáihoz, akikhez nem ment hozzá, jelesül Ted Dansonhoz és Frank Langellához.

12.
Óriási rajongója a Star Trek világának, sőt gyerekként Nichelle Nichols alakítását látva döntötte el, hogy színésznő szeretne lenni. A sorozatban Uhurát játszó színésznő volt ugyanis az egyetlen fekete nő a tévében, akit nem cselédként látott. Később híres színésznőként már maga jelentkezett a Star Trek alkotóinál, és Az új generáció szériában fontos szerepet is osztottak rá.

13.
1994-ben ő lett az első nő, aki egyedüli házigazdaként vezette az Oscar-gála showját. Később még további három alkalommal töltötte be ezt a szerepet.

14.
Íróként is aktív, összesen hét gyerekkönyvet és négy nem fikciós, főként önéletrajzi kötetet jegyez.

15.
A mozifilmes karrierjét már jó ideje nem ambicionálja, de azért rendszeresen felbukkan kisebb szerepekben és szinkronhangként is a nagyközönség előtt. Legutóbb a The Stand című sorozatban volt látható, és folyamatosan fut a The View című tévés talkshow is, aminek ő az egyik házigazdája.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.