„…pillanatok alatt ismert lettem” – Szörényi Levente Bergendy Istvánnak köszönheti karrierjét

Fortepan / Urbán Tamás -
gyász Szörényi Levente Bergendy István koronavírus Póor Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Koronavírusban hunyt el a napokban Bergendy István. Az énekest az egész szakma gyászolja, több neves zenész, úgy mint Szörényi Levente vagy Póor Péter köszönheti neki karrierjét.

A napokban egy újabb legenda távozott a koronavírus miatt, Bergendy István is elkapta a betegséget, majd tüdőgyulladás alakult ki nála, nem tudták megmenteni az életét. Lánya azt mondja, jó egészségügyi állapotban volt előtte, hirtelen fordult rosszra az állapota.

A Süsü betétdalának vagy a Darabokra törted a szívem című ikonikus sláger szerzőjét az egész zenészvilág gyászolja. Több neves alkotó is neki köszönheti karrierjét, például Szörényi Levente is, aki így emlékszik vissza a kezdetekre, amikor a Dália presszóban megismerkedtek:

„Nyakkendőben, illedelmesen ültek, táncoltak a fiatalok. Bergendyék zenéltek. Egy haverom odarángatott, hogy bemutasson. A szünetben meg is hallgatott, néhány menőbb számot eljátszottam neki. Rögtön meg is hívott a zenekarába, de nem mentem, viszont olyan szóbeszédet indított el 'a fiatal srácról, aki marha jól gitározik', hogy pillanatok alatt ismert lettem, elindította a karrierem" – mesélte a zenész a Blikknek.

Bergendy István sok tehetség karrierjét beindította. Fortepan / Urbán Tamás

De Póor Péter életében is fontos szerepet töltött be Bergendy István, hiszen ő fedezte fel anno a tehetségét.
„Nagyon sajnálom, kiváló szaxofonos és hangszerelő volt, mint embert is nagyon kedveltem őt. Régen találkoztunk, de mindig is fontos szereplője volt az életemnek, hiszen ő volt az, aki 1962 környékén felfedezett. A hajdani Ifjúsági Klubban hirdettek meghallgatást, ahova ismeretlen énekesként én is jelentkeztem. Kiválasztott, így lehetőséget kaptam a zenekartól, hogy nagyobb publikum előtt felléphessek. Szomorú vagyok, hogy Pisti nincs már köztünk, hiányozni fog, rendkívüli ember volt"

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.