15 érdekesség a 70. születésnapját ünneplő Phil Collinsról

Phil Collins születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyerekszínészként kezdte, kényszerűségből lett énekes, Oscar-díja és filmsztár lánya is van, és egy régi háborús esemény a hobbija. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben a 70. születésnapját ünneplő Phil Collins kapcsán.

1.
Philip David Charles Collins néven született Londonban 1951. január 30-án. Az édesapja biztosítási ügynökként dolgozott, az édesanyja híres ügynök volt a brit színházi és filmes szakmában.

2.
A szórakoztatóipari pályafutását gyerekmodellként és gyerekszínészként kezdte. Élete első kamerák előtti munkáját a Beatles nevezetes Egy nehéz nap éjszakája című filmjében kapta, a rajongó tiniközönség egyik tagjaként.

Ma 70. éves Phil Collins Forrás: Getty Images/Frank Hoensch

3.
A beceneve Kis Elvis, utalva a zenei képességeire és a testmagasságára (168 cm) egyaránt.

4.
Ötéves korában egy játékdobot kapott karácsonyra, és örök szerelem lett belőle. Iskolai együttesek után a Freehold és Flaming Youth nevű zenekarokban dobolt, majd a korszakos rockbanda Genesishez csatlakozva lett belőle híres zenész.

5.
A Genesisben is dobosként kezdte, bár néha háttérénekesként beszállt a frontember Peter Gabriel mögé. Amikor Peter Gabriel 1975-ben otthagyta az együttest, rengeteg énekest meghallgattak potenciális utódjaként, de végül Phil Collins lépett a helyére – és a színpad rivaldafényébe a dobok mögül.

6.
Ennek ellenére máig nem tartja magát énekesnek. Szerinte ő egy dobos, aki egy kicsit énekel is.

7.
Az első szólóalbumán szereplő In the Air Tonight című szám legendás betétdal lett a Miami Vice sorozatban. Később Phil Collins egy tévés kvízmester kameószerepében színészként is felbukkant a sorozatban.

8.
Az I Wish It Would Rain Down című dalához készült videoklipben eljátszotta, hogy elnyeri az Oscar-díjat. Tíz évvel később a Tarzan betétdaláért tényleg megkapta.

9.
A kedvenc gitárosa és közeli barátja Eric Clapton, aki két dalában is közreműködött (If Leaving Me Easy, I Wish It Would Rain Down). Cserébe Collins is játszott többször Clapton lemezein (például a Bad Love című számban ő dobol és vokálozik).

10.
A zenei mellett a színészi munkássága is figyelemreméltó. A Szigorúan piszkos ügynök és a Buster című mozifilmekben főszerepet is játszott (utóbbi betétdaláért Oscar-jelölést is begyűjtve), többször adta hangját animációs karaktereknek (A dzsungel könyve 2., Balto), a Steven Spielberg által rendezett Hook-ba pedig egy kis kameó erejéig ugrott be.

11.
Háromszor nősült, az utolsó házasságának 2008-ban lett vége.

12.
Öt gyermeke született, közülük a leghíresebb az egyre jelentősebb hollywoodi karriert befutó Lily Collins (Tükröm, tükröm, Ahol a szivárvány véget ér, Emily Párizsban).

13.
Meglehetősen furcsa hobbinak hódol: óriási rajongója a texasi függetlenségi háború egyik nevezetes eseményének, az Alamo-erőd ostromának. Gyűjti a korabeli emléktárgyakat, és könyvet is írt a témában.

14.
2009-ben végleg fel kellett hagynia a dobolással a gerincbántalmai miatt.

15.
A tavalyi év elején a zenésztársaival bejelentették, hogy az újra összeálló Genesis koncertturnéra indul. Ez a világjárvány miatt eddig nem tudott megvalósulni, de a tervek szerint 2021 őszén már ismét színpadon állnak majd, a dobok mögött Collins legnagyobb fiával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.