A Titanic című film megjelenése 1997-ben óriási port kavart és azóta is töretlenül vezeti a romantikus filmek listáját. A Leo és Kate románcával átitatott tragikus történet sokakat megrendített. A film alkotói igyekeztek minél korhűbben és valóságosabban megalkotni a Titanic tragédiáját. Az eredeti víz alól felhozott leletek mellett a szereplőket is próbálták nagyon hasonlóan ábrázolni. Ezeket mutatjuk meg most.

1912. április 11-én indult útjának fedélzetén  1316 utassal és 891 fős legénységgel a Titanic nevű hajó, ami korának legnagyobb utasszállítója óceánjárója volt. Hatalmas hírverés és népszerűség övezte a luxusgőzöst.  A hajó 1912. április 11-én, délután 2 órakor hagyta el utolsó állomáspontját, Queenstownt, majd április 14-én, vasárnap 23:40-kor jéghegynek ütközött és április 15-én, hétfőn, hajnali 2:20-kor, az ütközés után alig két és fél órával az elsüllyeszthetetlennek tartott hajó kettétörve elsüllyedt.

Az áldozatok pontos száma máig vitatott, a különböző szakértői csoportok eltérő adatokat közöltek. Az amerikaiak szerint 1517, míg a britek szerint 1490 halálos áldozatról beszélnek.

Az 1997-ben bemutatott Titanic című film Leonardo DiCaprio és Kate Winslet főszereplésével hatalmas sikert aratott. Az alkotók hűen ábrázolták a luxusgőzöst, rekonstruálták a balesetet és még a kiragadott szereplőket is a megtévesztésig hasonlóan ábrázolták.

Jack Dawson és Rose karakterét az alkotók fiktív szereplőkként írták megForrás: AFP

Jack Dawson és Rose karakterét az alkotók fiktív szereplőkként írták meg, majd végül kiderült, hogy valóban volt egy Jack Dawson nevű utas is a fedélzeten, aki valóban elhunyt a balesetben. 

Rose karaktere tényleg kitaláció csupán, ám jó néhány filmbéli szereplő valóban az utasok között volt 1912-ben.

Nézzük is meg, mennyire hasonlítottak egymásra a valódi utasok és az őket megformáló színészek.

Margaret Brown

Margaret a filmben egy újgazdag asszonyt játszott, aki nagyon kedves volt Jack Dawsonnal és még a fia egyik öltönyét is kölcsön adta neki az úri vacsorához. Margaret a filmben és a valóságban is túlélte e Titanic-katasztrófát. Margaret amerikai emberjogi aktivista, szüfrazsett volt, akit gyakran illetnek "elsüllyeszthetetlen Molly Brown" néven.

Margaret Brown a filmben (bal oldal) és a valódi utas (jobb oldal) akiről mintáztákForrás: 20th Century Fox, Wikipedia

Edward Smith kapitány

A filmben és a valóságban is Edward Smith volt a kapitány a jéghegybe csapódás éjszakáján. A 62 éves kapitány évekkel korábban a tragédia előtt azt nyilatkozta, hogy nem tud olyan okot, ami miatt elsüllyedhetne a hajó. Ő volt a White Star Line vállalat legtapasztaltabb kapitánya, 40 évvel a háta mögött. Mindenki hősként tekint rá a tragédia óta.

Edward Smith kapitány a filmben (bal oldal) és a Titanic valódi kapitánya (jobb oldal)Forrás: 20th Century Fox, Getty Images

Joseph Bruce Ismay

Bruce volt a White Star Line vállalat elnöke és vezetője. Ő alkotta meg a Titanicot, mivel le akarta győzni vetélytársait. Egy óriási hibát követett el, a mentőcsónakok számát lecsökkentette 46-ról 18-ra, így alig párszáz embert tudtak mindössze kimenekíteni a süllyedés előtt.

A férfi túlélte a balesetet, mivel ő foglalta el az utolsó helyet a mentőcsónakban. Élete ezek után nem volt felhőtlen, ugyanis őt okolták a Titanic katasztrófája miatt, és amiért beült a csónakba, még gyávának is nevezték.

Joseph Bruce Ismay a filmben (bal oldal) és a valódi utas (jobb oldal) akiről mintáztákForrás: 20th Century Fox, Getty Images

Ida és Isidor Straus

Ki ne emlékezne a film egyik legszívszaggatóbb jelentére, amikor az idős házaspár összebújva egy ágyon várja a halált, miközben esnek le körülöttük a tárgyak és megtelik a kabin vízzel...

A valóságban Isidor a Titanic tisztje volt, akit szerető felesége elkísért az útra. Korukból adódóan a mentőcsónakba akarták őket tenni, ám a férfi segíteni akart a bajba jutottakon, kedvese pedig őt nem szerette volna magára hagyni. Így az idős pár, bár nem a kabinjukban, de valóban kéz a kézben haltak meg a hajó fedélzetén.

Ida és Isidor Straus a filmben (bal oldal) és a valódi házaspár (jobb oldal) akikről mintázták őketForrás: 20th Century Fox, Wikipedia