Az AIDS áldozata lett a gyönyörű modell: csupán 26 éves volt

Forrás: Getty Images/Andrea Blanch -
Karikó Katalin Freddie Mercury magazin AIDS HIV Gia Garangi
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Teljesen új irányt mutat a HIV vírus elleni harcban is az egyik koronavírus oltás alapjául szolgáló  messenger RNS technológia. Ez ugyanis elvezethet egy olyan vakcina kifejlesztéséhez, amely nem csak megelőzi, de a fertőzés szakaszában fel is veszi a harcot a vírus ellen. Karikó Katalinék felfedezése a HIV kezelésében is átütő lehet. Ennek kapcsán olyan hírességekről emlékezünk meg, akik az AIDS áldozatai lettek. 

Anthony Perkins (1932-1992)

A The Actress című filmben ismerhette meg őt a nagyközönség. Szemben az erőszakért című második filmjéért már Golden Globe-díjat kapott, és Oscar-díjra is jelölték. Az amerikai színész legismertebb szerepe a filmtörténet egyik legismertebb thrillere, az Alfred Hitchcock rendezte Psychóban Norman Bates szerepe volt. Sosem titkolta biszexualitását, ám amikor nyilvánosságra került, hogy HIV-pozitív, az mégis sokakat meglepett. 1973-ban nősült meg, és egészen 1992-es haláláig a feleségével élt, betegségéről csak sejteni lehet, hogy honnan kapta el, de feleségén kívül más nem tudott róla a színész haláláig, még a gyermekei sem.

Anthony Perkins (1932-1992) Forrás: AFP

Freddie Mercury (1946-1991)

A Queen zenekar frontembere máig az AIDS egyik legismertebb áldozata. A biszexuális férfi magánéletében a sajtó a kezdetektől fogva vájkált. Freddie 1974-ben így nyilatkozott egyiküknek: „Meleg vagyok, mint a kályha, drágám!" A karizmatikus, tehetséges énekes feltevések szerint 1987-ben kaphatta el a vírust, mivel az azt követő időszakban ritkábban jöttek ki stúdiólemezeik, és egyre kevesebbet koncerteztek. 1988-ban már alig mutatkozott nyilvánosan, a rákövetkező évben pedig már egyértelművé váltak a betegségének jelei. A zenekar tagjai előtt is titkolta állapotát, hiszen csak utolsó videoklipjük forgatásakor, 1989. május 22-én tudhatták meg, hogy az énekes beteg. Mercury végül 1991. november 24-én, Londonban hunyt el.

Freddie Mercury (1946-1991) Forrás: WireImage/Steve Jennings

Gia Carangi (1960-1986)

Tizenhét évesen még atyja éttermében pincérnőként dolgozott, 18 évesen pedig már az egész világ a lábai előtt hevert. A Gia név a 70-es évek második felében egyet jelentett a csillogással, az eleganciával. Világszerte népszerű manöken volt, ám sajnos drogfüggősége egyre inkább elhatalmasodott rajta. Többször is próbálkozott azzal, hogy megszabaduljon függőségétől, rehabilitációs klinikákra feküdt be, ám a Vogue magazin 1980. november havi számának fotózásán tűszúrásnyomokkal a karján jelent meg, amelyeket még retusálással sem tudtak eltüntetni. Problémái miatt már senki nem akart vele dolgozni, rajongói utoljára 1982-ben a Cosmopolitan magazinban csodálhatták meg, mivel nem sokkal később a fiatal modellnél AIDS-et diagnosztizáltak. Csupán 26 éves volt, amikor meghalt.

Gia Carangi (1960-1986) Forrás: Getty Images/Andrea Blanch

A HIV-fertőzés elsősorban szexuális úton terjed, fertőzött nemi váladék közvetítésével, de fertőzött vérrel is átvihető. Még akár a gyermek is elkaphatja anyjától a terhesség alatt, szülés közben vagy az anyatejjel. A leginkább érintettek azok, akik gyakran cserélgetik partnerüket és/vagy prostituáltak, az azonos neműekhez vonzódnak, netán intravénásan adagolják maguknak a kábítószert.

A HIV-fertőzés 4 stádiumból áll: először a heveny fertőzés jelenhet meg több ráutaló jellel (mint például rossz közérzet, láz), ez akár pár nap alatt le is csenghet. Következőleg a tünetmentes HIV-fertőzés jelentkezik, amellyel az illető fertőzőképes, a betegség akár 3-7 évig is lappanghat úgy, hogy a szervezetben közben zajlik a vírusszaporodás. A tünetes HIV-fertőzés esetében az immunrendszer egyensúlya már megbomlik, fokozatosan jelennek meg a betegségre utaló tünetek, a funkciózavarok azonban visszafordíthatóak. A fertőzés utolsó stádiuma az AIDS-betegség, amely nagyjából 10 év után alakul ki, ekkor már visszafordíthatatlan az immunrendszer károsodása. Az AIDS betegség jelenleg gyógyíthatatlan.

Denholm Elliott (1922-1992)

Oscar-díjra jelölt háromszoros BAFTA-díjas angol film-, televíziós és színházi színész. Több mint 120 filmben és televíziós sorozatokban szerepelt. Legismertebb alakítását Az elveszett frigyláda fosztogatói és az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag filmekben nyújtotta, Dr. Marcus Brody szerepében. Az 1980-as években háromszor nyerte el a BAFTA-díjat a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, a Szerepcsere, a Magánpraxis, és A birodalom védelme c. filmekért, valamint egy Oscar-díj jelölést is kapott a Szoba kilátással filmbeli szerepéért. 1987-ben Elliottnál HIV vírust diagnosztizáltak és 1992. október 6-án, a tuberkulózis miatt kilalakult AIDS-ben halt meg otthonában.

Denholm Elliott (1922-1992) Forrás: Getty Images/2011 Michael Ward/Michael Ward

Rock Hudson (1925-1985)

Rock Hudson a hatvanas évek férfiideálja volt, az Óriás című filmben való alakításáért lett szerelmes belé az egész világ. A négyszeres Golden Globe-díjas színész egész életében rejtegette homoszexualitását. Menedzsere tanácsát megfogadva, 1955-ben feleségül vette titkárnőjét, Phyllis Gatest, aki nem sokkal a házasságkötésük után hepatitisz miatt került kórházba. A nő számára ekkor vált világossá, hogy a férje a saját neméhez vonzódik, ezért 1958-ban beadta a válókeresetet. A férfi betegségének utolsó stádiumában mindenki számára kiderült, hogy AIDS-es, 1985-ben halt meg.

Rock Hudson (1925-1985) Forrás: AFP

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.