Egy varázslatos mese legszebb feldolgozásai: hangolódjunk a legújabb Pán Péter-mozira

film bemutató mozi magazin Pán Péter Wendy
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ezen a héten mutatják be a mozik a Wendy című filmet, ami Pán Péter közismert meséjét egészen különleges egyedi módon értelmezi újra. Ebből az alkalomból listára gyűjtöttük a kedvenc filmjeinket a témában, avagy ki hogyan látt(att)a eddig Pán Pétert a moziban?

Pán Péter (1924)

Pán Péter figuráját 1904-ben alkotta meg J. M. Barrie skót író, a mesehős pedig a színpadról és a könyvek lapjairól gyorsan átkerült a mozivászonra is. Sőt, ezt maga Barrie segítségével tette, aki társforgatókönyvíróként működött közre az első, fekete-fehér Pán Péter-némafilmben. A főhőst egy ifjú színésznő, Betty Bronson alakította, követve ezzel az alapmű színpadi hagyományait, ahol rendszerint lányok játszották el Pán Pétert.

Pán Péter (1953)

Természetese a Disney stúdió klasszikus rajzfilmjei közül sem hiányozhatott Pán Péter története, és ahogyan az lenni szokott a feldolgozásaik esetében, máig meghatározza a szereplőkről fejünkben élő képet a nekik rajzolt külső. A Disney közel öt évtized múltán készített egy folytatást is a klasszikus rajzfilmjükhöz Pán Péter – Visszatérés Sohaországba címmel, ám ennek a történetnek az időközben felnőtt Wendy lánya, azaz Jane lett a főszereplője.


Az elveszett fiúk (1987)

Pán Péter és tinivámpírok? Bizony, nem lehetetlen kombináció, sőt igazából egészen logikus, hisz közös a kortalanság, a soha fel nem növés tematikája. A nyolcvanas évek egyik kultikus, Kiefer Sutherland egyik első jelentős szerepét hozó horrorfilmje egészen egyedi módon nyúlt a Pán Péter-mítoszhoz.

Hook (1991)

Steven Spielberg szuperprodukciója nem a gyermek, hanem a családapa Pán Pétert állította a középpontba. A főhős ebben a verzióban már elfelejtette a múltját, míg a gonosz Hook egy nap el nem rabolja a gyermekeit, visszatérésre kényszerítve őt Sohaországba. A sztárparádét (Robin Williams, Dustin Hoffman, Julia Roberts) hozó film nem kevesebb mint öt Oscar-jelölést is begyűjtött.

Én, Pán Péter (2004)

Maga a mese is megjelenik benne színpadi előadásként, de sokkal inkább a mű keletkezéstörténetét dolgozta fel ez a hét Oscar-díjra jelölt dráma. Johnny Depp briliáns az író J. M. Barrie szerepében, aki a Kate Winslet alakította szép özveggyel, és annak négy fiával megismerkedve, a gyerekekkel együtt játszva megalkotja Pán Pétert, egy család boldogságának szimbólumaként.

Pán (2015)

Az eddigi leglátványosabb Pán Péter-mozifilm eredettörténetét mesélt el: hogyan lett egy árvaházi kisfiúból Sohaország hőse, és egykori barátja, Hook fő ellenfele? A pazar szereplőgárdát (Hugh Jackman, Rooney Mara, Amanda Seyfried, Cara Delevingne, Garrett Hedlund) felvonultató szuperprodukció a modern filmes technikák és egy egyedi stílusú rendező, Joe Wright közreműködésével varázsolt igazi látványorgiát.

Wendy (2020)

Május 13-tól játsszák a hazai mozik ezt a különleges alkotást, ami a közismert történetet új köntösbe öltöztetve, és a többi verzióban csak mellékszereplő Wendy szemén keresztül meséli el. Benh Zeitlin rendező már az Oscar-gáláig eljutó első filmjével, A messzi dél vadjaival is bebizonyította, hogy egészen egyedi látásmódú és stílusú filmes, most pedig egy kimondottan eredeti (és inkább felnőtteknek szóló) Pán Péter-feldolgozással mutat be hasonló bravúrt, fantasztikus gyerekszereplők segítségével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.