Pesti mesék: ez a fővárosi liget volt a világ első nyilvános parkja

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei -
Pesti mesék Városliget Budapest park
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tatárok elleni csatavesztés, országgyűlések, Mátyás király vadasparkja, korabeli bulinegyed és óriási Sztálin-szobor is helyet kapott itt, a főváros talán legszebb és legkedveltebb parkjának helyén. Cikksorozatunkban olyan jól ismert budapesti helyek nevének eredetét derítjük fel, amelyek számos érdekességet rejtenek, és magukban hordozzák a magyar történelem darabkáit is – ezúttal a Városliget következik.

A mai Városliget területéről az első történelmi forrás a 13. századból származik, amely megemlíti, hogy a Rákos-mező mellett itt állomásozott IV. Béla királyunk a tatárok ellen összegyűjtött seregével. Ekkoriban még a Rákos-patak egyik ága is itt folyt át, a környék pedig egy vadállományban gazdag, fás liget és legelő volt, ami nem Pest városához, hanem a mellette fekvő Újbécs településhez tartozott. A tatárjárás idején még egy ütközet is zajlott itt, amelynek során Sejbán vezér lovasai alaposan elpáholták Ugrin kalocsai érsek csapatait.

A középkorbann főként a Rákos-mezőn tartott országgyűlésekre érkező tömegek szálláshelyéül szolgált. Emiatt a vadállomány megritkult és a növényzetet is letiporták. A környék a Duna áradásaival is sújtva fokozatosan elmocsarasodott. Mátyás király idejében változott a helyzet, aki vadasparkot létesített, és rendszeresen ide járt pihenni, vadászattal és agarászattal kikapcsolódni. A mohácsi csata előtt pedig a seregszemlét követően innen indult végzetes útjára II. Lajos is.

A 18. században Ökrösdűlőnek nevezték a környéket, ami akkoriban leginkább legelőként szolgált, illetve egy homokpuszta is volt itt, benne egy mocsárral és abban két szigettel. A század végén, II. József uralkodása idején indult egy erőteljes fásítási program, aminek keretében egy árokkal lecsapolták a mocsaras vizet is, és sétálóutat alakítottak ki a mai Városliget fasortól a mai Erzsébet királyné útjáig – természetesen még ekkoriban is bőven a város határain túl feküdt a liget, és egyáltalán nem álltak házak a környéken.

Városligeti-tó 1880-1890 között Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

A főváros vezetése elkötelezte magát, hogy az egyre kedveltebb kirándulóhellyé váló környéket mulató- és üdülőhellyé alakítsák, ez pedig végül annak révén sikerült,

hogy 1799-ben bérbeadták a területet Batthyány József hercegprímásnak, aki ezért díjat nem fizetett, cserébe viszont vállalta a park kiépítését. Az ő halála után József nádor a Királyi Szépítő Bizottmány élén vette át a feladatot, és többek között a saját alcsúti arborétumából szállíttatott ide platánokat – ezek a mai Városliget legöregebb fái. A budapesti Városliget lett a világ első nyilvános, mindenki számára nyitott parkja.

Városligeti körönd Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Amit a 19. században még Városerdőnek hívták, és a pesti lakosság kedvelt szórakozó- és kirándulóhelyeként szolgált, afféle korabeli bulinegyedként, mutatványosokkal, cirkuszosokkal, vendéglőkkel. (Nem véletlenül játszódik itt például Molnár Ferenc világhírű színdarabja, a körhintáslegény tragikus történetét elmesélő Liliom.) Az 1832-ben meginduló első pesti omnibuszjárat is már érintette a Városligetet, ami az 1838-as nagy árvíz idején pedig több ezer ember menedékéül szolgált a dombjaival. 1869-ben alapította meg Kresz Géza társaival a Pesti Korcsolyázó Egyletet, a városi tanács pedig díjtalanul engedélyezte nekik, hogy a Városligeti-tó egy részét korcsolyapályává alakíthassák. Saját költségükön egy kis, fából készült melegedőt építtettek, és a korcsolyázók 1870. január 29-én ünnepélyesen megnyitották a városligeti pályát, a mai Városligeti Műjégpálya elődjét.

Városligeti Műjégpálya, 1930 Forrás: Fortepan

A Városliget a milleniumi ünnepségekhez kapcsolódva nyerte el mai arculatát, ekkor épült meg itt a Hősök tere, a Vajdahunyad vára, a Műcsarnok, majd a következő években, az építkezések folytatásaként a mesterséges tó, a Műjégpálya, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Vidámpark, a Fővárosi Nagycirkusz, a Széchenyi fürdő, és a Szépművészeti Múzeum.

A kommunizmus évtizedeinek két legnagyobb változását a Városliget szélén felállított gigantikus Sztálin-szobor, és a díszszemlék és május 1-i ünnepségek céljából kialakított, túlméretezett Felvonulási tér létrehozás jelentette – ehhez le kellett bontani egy villamosvégállomást, a Regnum Marianum templomot és a Városligeti Színházat is. A Sztálin-szobor pedig 1956-ban, a felkelők keze által nyerte el végül méltó sorsát.

A következő évtizedekben idekerült a Közlekedési Múzeum és a Petőfi Csarnok is, valamint itt rendezték meg a Budapesti Nemzetközi Vásárt. Utóbbinak áttelepítése után, a hetvenes években zajlott le egy óriási fásítási program, ami kialakította a Városliget ma ismert képét. A nyolcvanas évek fő eseménye a ligetben Szörényi Levente és Bródy János rockoperája, az István, a király bemutatója volt, ami az addig Szánkódombként futó parkrésznek a Királydomb nevet hagyományozta.

Petőfi Csarnok, 1985 Forrás: Fortepan / Urbán Tamás

A Városliget ma Budapest második legnagyobb parkja a Népliget után, a területe több mint 1 négyzetkilométer, amiből 81 hektár zöldterület, és kb. 6500 fa áll itt. Tanösvény és mintakert, kutyás élménypark és a főváros legnagyobb játszótere is helyet kap itt. Az utóbbi években leginkább a Liget Projekt révén került be a hírekbe, aminek keretében egy jelentős részét új épületekkel alakítanák át.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.