Lányként születnek, fiúként nevelkednek: afgán lányok, akik megtapasztalják a férfilétet

Forrás: AFP/Shah Marai -
női sors Afganisztán magazin férfilét gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Afganisztánt választották meg annak az országnak, ahol a legrosszabb lánynak születni, itt 44 év a nők várható átlagos életkora. Ennek is köszönhető, hogy nagyon sok kislány gyerekkorábant fiúnak öltöztetnek be, egészen a pubertásig, amikor is újra lányként kell folytatniuk az életüket.

A történelem során a nők sokszor álcázták férfiaknak magukat, hogy háborúkat vívjanak, vallási rendekhez csatlakozzanak, vagy szakmailag jobban boldoguljanak. Bármennyire is hihetetlen, Afganisztánban egyes családok ma is fiúként nevelik fel lányukat, hogy jobb életet biztosítsanak nekik.

Afganisztánban erős társadalmi nyomás nehezedik a családokra, hogy fiuk szülessen, aki a családi nevet hordozza, és örökli az apa vagyonát. A lányokat gyakran tehernek tekintik, míg a fiú pénzt keres, továbbviszi a családi örökséget, és otthon marad, hogy gondoskodjon idősödő szüleiről. Ha egy családba nem születik fiú, kiválasztanak egy lányt, aki fiúként fogja élni a gyermekéveit. Ez a jelenség a „bacha posh".

A hiedelem szerint a bacha posh szerencsét hoz, sokkal nagyobb lesz a valószínűsége, hogy az anya egy fiút szül későbbi terhessége során. A fiúként élő lányt jellegzetes férfi ruházatba öltöztetik, rövidre nyírják a haját és férfinevet adnak neki.

Nem a megtévesztés a cél, a tanárok és családi barátok valószínűleg tisztában lesznek azzal, hogy a gyermek valójában lány. Ez egy kollektív csalás Afganisztánban, ahol a „ne kérdezz, ne mondj semmit" alapelv érvényesül. Ez a hagyomány lehetővé teszi a család számára, hogy elkerülje azt a társadalmi megbélyegzést, amely azzal jár, hogy nincs fiúgyermeke.

A gyermek családjában egy köztes státuszt fog elfoglalni, amelyben sem lányként, sem teljesen fiúgyermekként nem kezelik, de nem kell főznie vagy takarítania, mint más lányoknak.

Bacha posh -ként egy lány járhat iskolába, intézheti a dolgát, szabadon mozoghat a nyilvánosság előtt, elkísérheti nővéreit olyan helyekre, ahová nem mehetne férfi kísérő nélkül, sportolhat és munkát vállalhat. Ez mind olyan kiváltság, melyre lányként esélye sem lenne.

Míg azonban az afgán társadalom nagyrészt elfogadja a bacha posh ambivalenciáját a kisgyermekeknél, azt is megköveteli, hogy amint belépnek a pubertáskorba, végül minden lány újra afgán nőként élje a hétköznapjait. Ez azt jelenti, hogy annak a lánynak, akinek addig fiúként kellett élnie, feleségül kell mennie egy afgán férfihoz és gyermekeket kell szülnie. Ők azonban a legtöbb esetben egyáltalán nincsenek felkészülve a női szerepre.

Az afgán társadalom nagyrészt elfogadja a bacha posh ambivalenciáját a kisgyermekeknél Forrás: AFP/Shah Marai

Ennek a legfőbb oka, hogy amikor fiúként nőnek fel, férfiasabb személyiségjegyeket fejlesztenek ki, így nehezebben azonosulnak a női szereppel. Másrészt, ha újra nőként élnek, elveszítik azokat a kiváltságokat és szabadságjogokat, amiket kisfiúként megélhettek és megszoktak. Egy nőnek Afganisztánban nincs sok lehetősége, sőt, beleszólása sincs nagyon az életébe. Ezeknek a lányoknak, akik megélhették a szabadságot, hirtelen vissza kell térniük ahhoz, hogy nők legyenek egy olyan országban, ahol a nőknek nincsenek jogaik.

Egy bacha posh általában 15-17 éves korában éri el azt a kort, amikor kezd a teste nőiesebbé válni, és ekkor általában az apa dönt úgy, hogy vissza kell térnie a női életformába.

Sok problémát okoz számukra az átállás, hisz nem sajátították el a szükséges készségeket ahhoz, hogy ideális feleségek legyenek: meg kell tanulniuk főzni, hozzá kell szokniuk, hogy már nem nézhetnek idegenek szemébe és meg kell tanulniuk, hogyan kell a burkát viselni. Ez pedig sok szorongást okoz nekik. Vannak azonban közöttük olyan nők is, akik hálásak, hogy legalább fiatalabb éveikben megtapasztalhatták a szabadság érzését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.