Hajléktalanszállón is élt Halle Berry – 10 érdekesség az 55 éves színésznőről

színésznő film kultúra Halle Berry
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
55. születésnapját ünnepli Halle Berry, aki szépségkirálynőből lett hollywoodi sztár, Bond-lány és az első afroamerikai Oscar-díjas a női főszereplők között. A jeles alkalomból egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntjük.

A szülei a zárt osztályon ismerkedtek össze

Mind a ketten ugyanazon a clevelandi pszichiátriai osztályon dolgoztak akkoriban ápolóként. Halle Berry pedig később színészként is jól tudta hasznosítani a szülei ilyen irányú tapasztalatait, hiszen a Gothika című filmjében a saját osztályára bezárt pszichiáternőt alakított.

A nevét egy áruházról kapta


Maria Halle Berry néven született, amit ötéves korában megváltoztattak hivatalosan is Halle Maria Berry-re, azaz csak a két keresztnevét cserélték fel, mert a Hallét használta mindenki. Ezt a különös nevet pedig a clevelandi Halle's Department Store nevű, afféle helyi nevezetességként szolgáló előkelő áruház után kapta.

Szépségkirálynőként indult a pályafutása


Tizenhét évesen megnyerte a Miss Teen All-America versenyt, vagyis ő lett hivatalosan a legszebb tinilány az Egyesül Államokban. Később a Miss Ohio címet is elnyerte, és részt vett a Miss World szépségversenyen is, első afroamerikai nőként.

Hajléktalanszállón is élt


A nyolcvanas évek végén New Yorkba költözött, hogy modellként és színésznőként karriert építsen, de nem jött számára gyorsan a siker. Az otthonról hozott pénzéből viszont gyorsan kifogyott, és nem akart a szüleitől több anyagi támogatást kérni, ezért aztán egy rövid ideig hajléktalanszállón volt kénytelen aludni, míg nap közben ügynökségről ügynökségre járt. Végül a Living Dolls című sorozatban kapott szerep húzta ki a csávából.

Nyolc hétig nem fürdött egy szerep kedvéért


Élete első mozifilmes szerepét és egyben sikerét a Dzsungelláz című film hozta el, amiben drogfüggő lányt játszott. A feladatot pedig olyannyira komolyan vette, hogy a forgatás előtt és alatt közel két hónapig egyáltalán nem fürdött, hogy hitelesebb legyen a lecsúszott karakter megformálásakor.

Ő az egyetlen fekete Oscar-díjas a legjobb színésznők között


A Szörnyek keringőjében egy olyan özvegyet alakított, akinek a férjét kivégezték, és aki felkavaró szerelmi viszonyba kezd a halálsor rasszista börtönőrével. Ez a súlyos dráma és súlyos szerep pedig Oscar-díjat ért számára, amivel ő lett minden idők első, és máig egyetlen afroamerikai győztese a legjobb színésznő kategóriájának.

Nem akárhogy vette át az Arany Málna-díját


Faye Dunaway, Sandra Bullock és Liza Minnelli mellett ő a negyedik színésznő, aki a pályafutása során megkapta nem csak az Oscar-díjat, de a minden évben a legrosszabb filmes teljesítményekért kiosztott Arany Málna-díjat is. Halle Berry ezt a Macskanővel „érdemelte ki", és merőben szokatlan módon ő el is ment a díjkiosztóra, és át is vette az Arany Málnát. Sőt, beszédet is mondott: „Köszönöm, és istenemre remélem, hogy soha többé nem látlak benneteket."

Kómában feküdt egy hétig


Az ötven felett is bámulatosan jó formában lévő színésznőnek az átlagnál is többet kell szenvednie a fizikai fittségéért, mivel 1-es típusú diabéteszben szenved. Mivel a színésznő éppen forgatott, amikor először jelentkeztek nála a tünetek, nem vette komolyan a betegséget. Végül a kamerák előtt esett össze, kórházba szállították, és cukorbetegkómában feküdt egy hétig. Azóta nagyon szigorú diétával és rendszeres mozgással tudja kordában tartani a cukorbetegségét.

41 évesen szült először


Eddig háromszor ment férjhez, David Justice baseball játékossal 4 évig, Eric Benét zenésszel 4 évig, Olivier Martinez színésszel pedig 3 évig tartott a házasságuk. Két gyereke született, az egyik az akkori élettársától, Gabriel Aubry modelltől, a másik Martineztől. Az első gyermeke születésekor Berry 41, a másodiknál 46 éves volt.

Két Barbie babát is mintáztak róla


Természetesen a híres szerepei nyomán: az egyik Bond-lányként ábrázolja őt a Halj meg máskor nyomán, a másik pedig a kevéssé sikeres, de annál hírhedtebb Macskanő címszerepében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.