Róla mintázták a Love Story főhősét – 9 érdekesség a 75 éves Tommy Lee Jones-ról

Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency -
Tommy Lee Jones magazin Love Story születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
75. születésnapját ünnepli Hollywood legmogorvább arcú színészóriása, aki harvardi mintadiákból lett Oscar-díjas karakterszínész, majd öregségére különleges westernek rendezője. Az alábbi 9 érdekességet pedig biztosan te sem tudtad a sztárról.

A szülei kétszer házasodtak össze és kétszer váltak el


Az édesapja a texasi olajmezőkön dolgozott, az édesanyja pedig változatos foglalkozásokat űzött: volt rendőr, tanárnő és egy szépségszalont is vezetett. A szülei kapcsolata pedig meglehetősen viharosan alakult: miután egyszer elváltak, nem sokkal később újra összeházasodtak, de ez alkalommal is válás lett a vége.

Indián vér is folyik az ereiben


A családja nyolc generációra visszamenőleg Texas államban élt, de ennél régebbre visszatekintve az ősei között angolok, skótok és írek is találhatók. Amerikában pedig ehhez keveredett hozzá némi cseroki indián vér a családi történetek szerint.

Tommy Lee Jones a 75. születésnapját ünnepli Forrás: NurPhoto via AFP/Image Press Agency/NurPhoto/Image Press Agency

Amerika alelnöke volt a szobatársa


A mintadiák Tommy Lee Jones kitűnő eredménnyel diplomázott le a világ egyik legjobb egyetemén, és a Harvardon szobatársa volt az Egyesült Államok későbbi alelnöke és demokrata elnökjelöltje, Al Gore is, akivel máig közeli barátságot ápolnak.

Sosem tanult színészkedni


Egész életében egyetlen órányi színészleckét sem vett, az egyetemen is angol irodalmat tanult. Ugyanakkor már ekkor is képezte magát, csak másképp: ő vezette például az Orson Wellesről elnevezett egyetemi mozit.

Sosem tanult színészkedni Forrás: ZUMA Press/Northfoto/Orion Pictures

Róla mintázták a Love Story főhősét


Legalábbis részben. A Love Story című korszakos romantikus film alapjául szolgáló regényt Erich Segal írta, aki Tommy Lee Jones felett járt néhány évvel a Harvardra. A regénye főhőse pedig egy harvardi diák, akit bevallottan Tommy Lee Jonesról és Al Gore-ról mintázott, akikkel az egyetemen haverkodott össze. A Love Story filmváltozata lett ráadásul aztán az első mozifilm, amiben Tommy Lee Jones szerepelt – egy harvardi diákot alakítva.

Kopaszon vette át az Oscar-díját


Négyszer jelölték Oscar-díjra, egyszer főszereplőként (Elah völgyében), háromszor mellékszereplőként (JFK, A szökevény, Lincoln). A szökevényért el is nyerte a díjat, amit kopaszra borotvált fejjel vett át, mert az épp ekkor forgatott Öreg harcos című filmjéhez erre volt szükség. A köszönőbeszédében pedig viccelt is vele, hogy ő igazából nem kopasz ám.

A saját farmján rendezett westernt


Filmrendezőként is komoly életművel bír, és szinte mindegyik ilyen munkája kapcsolódik texasi gyökereihez és a western műfajához. A Melquiades Estrada három temetése című rendezése olyannyira, hogy a saját 3000 hektáros texasi ranch-a szolgált a forgatás egyik fő helyszínéül.

A lovaspóló a sportja


Hatalmas lovaspólórajongó, maga is sokáig űzte a sportot, tenyésztett hozzá lovakat, sőt a csapatával meg is nyerte a U.S. Polo Association Western Challenge kupát 1993-ban. A harvardi egyetem lovaspólócsapatát pedig minden évben meghívja edzőtáborozni a birtokára.

Japánban igazi tévésztár


Rendszeresen szerepel japán reklámokban, a Suntory sörgyárnak ő az egyik arca, a Boss kávémárka reklámjaiban pedig egy híressé vált kitalált figurát játszott, aki Alien Jones néven az űrből érkezve vizsgálja a földlakók szokásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.