Extravagáns, szexi és 132 évesen is menő a párizsi Moulin Rouge

Forrás: AFP -
Párizs kultúra magazin történelem mulató Moulin Rouge lokál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Moulin Rouge Párizs egyik legismertebb - ha nem a legismertebb - szórakozóhelye, amely ma 132 éve várja a féktelen mulatozásra éhes közönséget.

Párizs leghíresebb, mi több, leghírhedtebb lokálja a Montmartre-on található Moulin Rouge, azaz a Vörös Malom, amely pont 132 évvel ezelőtt, október 6-án nyitotta meg kapuit.

Moulin Rouge, azaz a Vörös Malom Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Onuchko

Egykor...

Bál a Moulin Rouge-ban 1900-ban Forrás: AFP


A francia lokál a XIX. század legpikánsabb szórakozóhelyei közé tartozott, talán annak is köszönhetően, hogy itt kifejezetten erotikus felhangú, ugyanakkor nívós műsort láthatott a nagyérdemű, például kánkánt. Ez a tánc a vad mulatságokról és az erkölcsök lazulásáról szólt, hiszen addig skandalumnak számított, hogy egy nő fellibbentse a szoknyáját és széttárja a combjait. Márpedig a kánkán mindent megmutatott... A matrózkocsmákból indult lábemelgetős attrakció futótűzként terjedt és meghódította a Moulin Rouge-t, így már a társadalom krémje is legeltethette a szemét a csinos táncoslányokon és hallgathatta a vidám és egyben kihívó sikoltozásokat.
A Vörös Malomban nem csupán táncosnők gondoskodtak a műsorról – bár kétségkívül nagy szerepe volt a sikerében az ilyesfajta szórakoztatásnak -, de akrobaták és cirkuszi mutatványok is megtalálhatóak voltak a repertoárban. Emellett a Moulin Rouge színpadát olyan hírességek is bevették, mint Josephine Baker, Edith Piaf, Ginger Rogers, Liza Minnelli vagy Frank Sinatra, - láthatóan tehát a mulató nem éppen egy olcsó lebuj színvonalát képviselte sem anno, sem pedig ma.

Ma...

A plakátjait kezdetben Toulouse-Lautrec készítette, zseniális módon népszerűsítve a mulatót, az ismert fellépők mellett pedig nagy vonzerővel bírt a lokál tánckara is, azaz a Doriss-lányok.
A tánckart a mai formájában Miss Doriss (Dorothea Haug), német származású táncosnő, később balettmester és koreográfus álmodta meg és hozta létre, az ő „lányai" lettek a híres Doriss Girl-ök, akiknek ma is nagyon komoly feltételeknek kell megfelelniük. Például el kell érniük a minimum 175 cm magasságot, és amíg a társulat tagjai, addig 2 kilónál többet nem fogyhatnak vagy hízhatnak, de jártasnak kell lenniük a klasszikus táncban is.

Moulin Rouge táncosai a híres Doriss Girlr-ök, akiknek ma is nagyon komoly feltételeknek kell megfelelniük Forrás: AFP/Christophe Archambault


A Moulin Rouge, akárcsak a megnyitásakor, most is hatalmas népszerűségnek örvend és Párizs egyik legikonikusabb látványossága, ahol

évente több, mint 600 ezren kíváncsiak a 8 millió euró költségvetésű Féerie Show-ra

(Tündérvilág), a 60 Doriss Girl-re, a tollakra, flitterekre és a csillogásra.

A Vörös Malom ma is a féktelen mulatozás, a patakokban folyó pezsgő és a lengén öltözött táncoslányok szinonimája, s bár valóban átélhetjük itt az önfeledt szórakozást és kivillanó popsikkal, keblekkel is találkozhatunk, a Moulin Rouge dekadenciája ma már inkább csak showabból viszont olyan, amelyet érdemes megnézni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.