Kalaidzhi ortodox roma közösség társkeresés menyasszonypiac magazin Bulgária
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kalaidzhi ortodox roma közösség a mai napig tartja azt a hagyományt, hogy a felnőttkort elért lányaikat egy piacon árusítják ki a potenciális vőlegényjelölteknek. Itt nem számít a szerelem, szigorú szabályok vonatkoznak a lányokra, hogy minél több pénzt érjenek.

Az ortodox keresztény nagyböjt idején Stara Zagora városa megtelik élettel. A helyi ortodox romák összegyűlnek táncolni, enni-inni, beszélgetni és megjelennek a feltűnően sminkelt tinik is, akik eladósorba kerültek. Ez a Kalaidzhi közösség régi hagyománya, a roma menyasszonypiac, ahol szó szerint kiárusítják a felnőtt kort elért fiatal lányokat. A lányok szüzessége a vásár napjáig nagy jelentőséggel bír, mivel a szűz lányok sokkal többet érnek, a nem szűz tiniket csak alacsonyabb áron tudják értékesíteni. Egy néprajzkutató szerint valójában a férfi nem is feleséget, hanem szüzességet vesz.

A Kalaidzhi közösség régi hagyománya a roma menyasszonypiac, ahol szó szerint kiárusítják a felnőtt kort elért fiatal lányokat Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Az alkudozások után egy férfi általában 290 – 350 dollárért kap magának feleséget, de egy kiemelkedően szép lány akár 3500 dollárt is érhet. Ha a licitálás után nagyjából megegyeztek az árban, akkor a családok elkezdenek összejárni, ismerkedni, és meglátják, valóban összejöhet-e a házasság. Ha pedig az aktuális vásáron nem találnak megfelelő párt, a következőkön újra próbálkoznak.

Az alkudozások után egy férfi általában 290 – 350 dollárért kap magának feleséget Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A menyasszonypiac az egyetlen alkalom, amikor a lányok családjaik társaságában találkozhatnak férfiakkal, ez általában 16-20 éves korukban következik be.

A menyasszonypiac az egyetlen alkalom, amikor a lányok családjaik társaságában találkozhatnak férfiakkal Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

A Kalaidzhi nők feladata a főzés és a takarítás, továbbá ők a férjük fizetetlen asszisztensei az edények, serpenyők, üstök készítésében is. Ez azonban már átalakulóban van, amióta megjelentek a kínai olcsó edények és egyre kevésbé jövedelmező a hagyományos fazékkészítés üzlete. Sokan építkezéseken vállalnak munkát Bulgária más részein, mely segít abban, hogy nyitottabbak legyenek más kultúrákra és hagyományokra. Az idősek is egyre inkább nyitnak a változás felé, mivel ők is úgy látják, hogy jó lenne, ha a nők is nagyobb fokú önállósággal rendelkeznének.

A fiatal lányok egyre kevésbé szeretnék követni ezt a régimódi hagyományt, egy felmérés szerint 52 százalékuk nem ért egyet szüleik férjválasztásával. Bár ők is egyre inkább beleszólhatnak, kihez menjenek férjhez, ez még mindig nem kizárólag az ő döntésük. S bár szeretnének saját identitással rendelkezni, ezt egyelőre akadályozzák a társadalmi normák és a pénzügyi instabilitás. Ahogy a világ egyre inkább globalizálódik, elképzelhető, hogy a lányok még nagyobb szabadságot kapnak majd, például önállóan választhatnak férjet, de ez a változás nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.