Ő volt az első Jóbarát - 10 érdekesség az 55 éves David Schwimmerről

Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Noam Galai -
David Schwimmer Ross Geller Jóbarátok magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Születésnapját ünnepli David Schwimmer, akit mindenki csak a Jóbarátokból, Ross karaktere révén ismer, de akinek a karrierje és magánélete ezen túl is számos érdekességet rejt. Mutatjuk is, mi mindent!

A szüleit szerepeltette a filmjében.

David Schwimmer egy New York-i zsidó családba született, mindkét szülője ügyvédként dolgozott. Amikor pedig megrendezte a Mióta elmentél... című filmet, egy rövidke felbukkanás erejéig szerepeltette benne a mamát és a papát is.

A világ egyik leghíresebb gimijébe járt.

A szülei karrierje miatt a család átköltözött New Yorkból Los Angelesbe, ott pedig Schwimmer a híres Beverly Hills High School-ba járt – ugyanoda, ahova többek között Angelina Jolie, Nicolas Cage, Lenny Kravitz, Albert Brooks, Crispin Glover és Gina Gershon is.

Születésnapját ünnepli David Schwimmer, akit mindenki csak a Jóbarátokból, Ross karaktere révén ismer Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Noam Galai

Egy nyári tábor miatt lett színész.

Középiskolás korában egy tanárja biztatására elment a Chicago melletti Northwest egyetem színjátszós nyári táborába, ez pedig akkora hatással volt rá, hogy később visszament oda az egyetem dráma szakára tanulni, majd az ott megismert diáktársaival alakította meg a Lookingglass színház társulatot Chicagóban. Tévés és filmes munkái mellett Schwimmer máig rendszeresen szerepel színpadi produkciókban is.

Ő volt az első Jóbarát.

A karrierje áttörését és leghíresebb szerepét elhozó Jóbarátok szereplőgárdájába őt választották ki először, sőt az egyik producerrel való ismeretsége és korábbi közös munkája révén Ross karakterét nagyrészt már eleve őrá gondolva írták is meg.

Nem akart ufóvadász lenni.

A mozifilmes befutás nem igazán jött össze neki a karrierje során, pedig nem sokon múlt a dolog. A Men in Black – Sötét zsarukban ugyanis felajánlották neki az újonc ufóvadász szerepét, de nem vállalta el. A szerepet megkapta Will Smith, és a film óriási siker lett, Schwimmer pedig maradt elsősorban tévés színész, igaz, annak roppant sikeres.

Nem csak a büdös macskákat nem kedveli.

A Jóbarátokban kultikussá vált, Phoebe által előadott dalt akár ő is énekelhetné, hiszen nem ápol túl jó kapcsolatot a macskákkal. Az ok egyszerű: allergiás a szőrükre.

44 évesen lett apa.

2007-ben jött össze a képzőművész Zoe Buckmannal, akivel 2010-ben össze is házasodtak, majd egy évvel később megszületett a lányuk, Cleo Buckman Schwimmer. Mára már azonban nincsenek együtt: 2017-ben váltak el.

2007-ben jött össze a képzőművész Zoe Buckmannal Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Frazer Harrison

A nemi erőszak ellen küzd.

Támogatója és igazgatósági tagja egy olyan alapítványnak, amely nemi erőszakon átesett nőknek nyújt segítséget. Elmondása szerint egy ilyen traumán átesett 13 éves lánnyal való beszélgetése hatott rá annyira, hogy azóta a hírnevét megpróbálja erre a jótékony célra használni.

Zsiráfként is hallhatod őt.

A Madagaszkár-rajzfilmek eredeti változatában ő adja Melman, a hipochonder zsiráf hangját. A magyar változatban Seder Gábor helyettesíti őt, és ha már a szinkronoknál tartunk, mindenképp említsük meg, hogy Schwimmer rendszeres magyar hangja az élőszereplős filmekben és sorozatokban Galambos Péter.

Rachellel nem csak a kamerák előtt zúgtak egymásba.

Schwimmert legutóbb a Jóbarátok: Újra együtt című különleges műsorban láthatta a nagyközönség, ahol a kultikus sorozat szereplői ismét közösen szerepeltek – Jennifer Aniston és Schwimmer pedig most először elárulták, hogy annak idején titokban bizony komolyan egymásra voltak kattanva.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.