Hazudnak és átvernek, mégis imádjuk nézni - ők a kedvenc csalóink a moziból

A nagy balhé Kapj el, ha tudsz film csalók magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 6-tól kerül a mozikba Az unoka című film, ami az úgy nevezett „unokázós" csalások egy esetéből kiindulva mesél egy bosszútörténetet. De miért szeretjük ennyire nézni a moziban a bűnöző, simlis csalókat, nemegyszer pozitív szereplőként is? Az alábbi listából választ kaphatunk rá.

A nagy balhé (1973)

A szélhámosfilm műfajának klasszikus darabja ez a Paul Newman és Robert Redford álompárosának főszereplésével készült mozi, melyben régi jazzdallamok festik alá a 20. század elején játszódó bosszútörténetet: társuk haláláért a csalók a maguk eszközeivel vágnak vissza egy nagypályás bűnözőnek.

A Riviéra vadorzói (1988)

A francia Riviéra luxusüdülői kiváló terepet szolgáltatnak egy gazdag turistanőket behálózó sármőr csaló számára – olyan kiválót, hogy a felségterületén idővel megjelenik a konkurencia is. A történet első filmes változatában (Dajkamesék hölgyeknek) Marlon Brando és David Niven alakította a párharcot kezdő, majd szövetséget kötő szélhámosokat, legutóbb egy női verziót is kaptunk a sztoriból (Csaló csajok), de a legemlékezetesebb mind közül azért Michael Caine és Steve Martin párosa maradt.

Ocean's eleven – Tripla vagy semmi (2001)

Egy csalónál jobb a tizenegy! A dicső tizenegy című Frank Sinatra-film újrafeldolgozása ez a svindlermozi, de a színvonala, a sikere, meg persze a folytatásai révén már messze túlszárnyalta az eredetijét. A végtelenül laza és végtelenül profi George Clooney és Brad Pitt vezette csapat elsősorban kaszinókat csapol, de egy nő szívét is vissza kell szerezniük közben.

Kapj el, ha tudsz! (2002)

Van, aki hobbiként, van, aki hivatásként űzi a szélhámosságot, és van, akinek ez az élet: a megtörtént eseményeken alapuló film főhősének lételeme a csalás, újabb és újabb személyiségeket vesz fel, hogy egy ideig teljesen azonosuljon velük. De a nyomában lohol egy kitartó FBI ügynök: Tom Hanks és Leonardo DiCaprio párharca Steven Spielberg rendezésében igazi csemege.

Amerikai botrány (2013)

Néha a legügyesebb csalók is lebuknak. Így történik ez a pocakos-parókás Christian Bale és a mindig tündöklő Amy Adams párosával is ebben a valós eseményeken alapuló filmben — a lebukott csalók pedig aztán arra kényszerülnek, hogy egy alku keretében az FBI-nak segítsenek más svindlerek és korrupt politikusok nyakon csípésében. Ehhez pedig természetesen a maguk speciális módszereit használják.

Szemfényvesztők (2013)

Akiknek aztán tényleg hivatás mások átverése, azok a bűvészek. Őket az különbözteti meg a csalóktól, hogy a bűvészek közönsége nemcsak tudja, hogy éppen átverik, de kifejezetten szeretné is ezt átélni. De mi van akkor, ha egy zseniális bűvészekből álló csapat egyben óriási pénzeket lenyúló csalásban is utazik? Ebből a filmből megtudhatjuk.

Az unoka (2021)

Január 6-tól játsszák a hazai mozik a Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyert Deák Kristóf első mozifilmes rendezését, ami egy személyes élmény nyomán a jól ismert „unokázós" csalások körül bonyolódik. Az átvert nagypapája esetén felhúzva magát egy unoka elhatározza, hogy megkeresi és móresre tanítja az elkövetőket, ebben pedig a hazai idős színészgeneráció egész álomcsapata van segítségére: Jordán Tamás, Pogány Judit, Voith Ági, Hámori Ildikó, Tordai Teri, Hűvösvölgyi Ildikó, Papp János...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.