A születését is színházi közönség előtt jelentették be - 9 érdekesség a 85 éves Vanessa Redgrave-ről

Forrás: FilmMagic/2016 Danny Martindale/Danny Martindale -
szülés magazin Vanessa Redgrave
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ő az egyik legmagasabb sztárszínésznő, a húgával versenyzett az Oscarért, Franco Neróval idős korukban találtak újra egymásra és tragikus balesetben vesztette el a lányát. Ezekről, és még sok más érdekességről olvashatsz a legendás színésznő, Vanessa Redgrave 85. születésnapja alkalmából.

Egy világhírű színész a közönség előtt jelentette be a megszületését.

1937. január 30-án, egy londoni Hamlet-előadás után, a meghajlások és tapsrend végeztével a címszereplő Lawrence Olivier ezekkel a szavakkal fordult a közönséghez: „Ma egy nagy színésznő született." Ezzel a szereplőtársa, Michael Redgrave és a szintén színésznő Rachel Kempson újszülött kislánya, Vanessa megérkezését jelentette be.

Ő az egyik legmagasabb sztárszínésznő.

181 centiméteresre nőtt meg, amivel máig kimagaslik a női kollégák közül, és ez pláne így volt a fiatalkorában. Részben emiatt, részben, mivel körülötte mindenki más színészettel foglalkozott (a két testvére, Corin és Lynn Redgrave is ezt a foglalkozást választotta), ő eleinte inkább táncosnő szeretett volna lenni, és balettozott. Csak a tizenéves kora végén kezdett el komolyan foglalkozni a színjátszással.

85. születésnapját ünnepli a legendás színésznő, Vanessa Redgrave Forrás: FilmMagic/2016 Danny Martindale/Danny Martindale

A húgával versenyzett az Oscarért.

Az 1967-es Oscar-gálán őt és a húgát, Lynn Redgrave-et is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában a Morgan: A Suitable Case for Treatment, illetve A Georgy lány című filmekért. Végül egyikük sem vihette haza a díjat, mert azt Elizabeth Taylor kapta a Nem félünk a farkastól főszerepéért. A díjra összesen hatszor jelölt Vanessa Redgrave végül 1978-ban aratta az egyetlen győzelmét a Julia című film mellékszerepéért.

Övé a színjátszás hármas koronája.

Azon kevés színész közé tartozik, aki birtokosa az úgynevezett „színjátszás hármas koronájának", mivel elnyerte a legrangosabb filmes díjnak számító Oscart, a legrangosabb tévés díj Emmy-t és a legrangosabb színházi díjat, a Tony-t is a pályafutása során.

Elkötelezetten politizál.

Világéletében aktív volt politikai ügyekben, tartóztatták le a vietnámi háború elleni tüntetésen, keltett botrányt a palesztinok melletti nyilvános kiállásával, ellenezte az iraki háborút. Sőt, tagja volt a hetvenes években a baloldali angol Munkások Forradalmi Pártjának, és még a választásokon is indult a képviselőjelöltjükként, de alig pár százaléknyi szavazatot kapott.

A hetvenes években tagja volt a baloldali angol Munkások Forradalmi Pártjának Forrás: Getty Images/Robert Stiggins

Negyven évvel a megismerkedésük után ment hozzá élete szerelméhez.

1962 és 1967 között Tony Richardson filmrendező volt a férje. Az 1967-ben bemutatott Camelot című musical forgatásán ismerkedett meg Franco Neróval, akivel néhány évnyi szerelem után szétváltak. 1971 és 1986 között a James Bond-színész Timothy Dalton volt a párja. Már 50 felett újra összejöttek Franco Neróval, és azóta is együtt vannak, 2006 óta pedig házasok is. A Levelek Júliának emlékezetes jelenetében pedig épp egy ilyen sok évtized utáni újraegyesülést játszottak el.

Tragikus balesetben vesztette el a lányát.

Tony Richardsontól két gyereke született, Franco Nerótól egy: Natasha Richardson és Joely Richardson is a színésznői pályát választotta, míg Carlo Gabriel Nero filmrendező lett. Natasha Richardson 2009-ben egy tragikus baleset következtében hunyt el: síelés közben elesve beütötte a fejét, néhány órával később kómába esett, két nap múlva pedig meghalt.

Magyar rendezővel is dolgozott.

Hazánk inkább operatőrként ismert fia, Koltai Lajos hollywoodi sztárokkal (Meryl Streep, Glenn Close, Claire Danes, Toni Collette) teli érzelmes melodrámájában haldokló édesanyát játszott, aki a lányai számára felfedi az élete titkait.

Az évtizedeken át tartó dohányzás tönkretette a tüdejét.

2015-ben szívrohamot kapott, egy hajszálon múlt az élete. Kivizsgáltatta magát, és kiderült, hogy tüdőtágulatban is szenved, sőt a tüdeje kapacitásának mindössze 30%-át tudja használni. Csak ezután szokott le végleg a dohányzásról.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.