Meghalt Betty Davis énekesnő, a Madonna előtti Madonna

Betty Davis dalszerző énekesnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hetvenhét évesen elhunyt Betty Davis, a funkzene egyik úttörője, énekes, dalszerző, modell, Miles Davis második felesége.

Betty Davis rövid betegség következtében szerda reggel hunyt el pittsburgh-i otthonában - közölte Danielle Maggio énekes, a Pittsburgh-i Egyetem tanára, a Betty: They Say I'm Different című dokumentumfilm társproducere.

Betty Mabry néven született az észak-karolinai Durhamben. A hatvanas évek elején költözött New Yorkba, ahol tanulmányai mellett hamar profi modellként is munkát kapott, többek közt a Glamour és a Seventeen magazinoknak dolgozott. Ekkor ismerkedett meg számos zenésszel, köztük Jimi Hendrix-szel, Sly Stone-nal, majd elkészítette az első saját dalait, a The Cellart vagy a Get Ready for Betty-t. Zenéinek nagy részét 1964 és 1975 között rögzítette különféle lemezkiadóknál; 1973-ban jelent meg az első stúdióalbuma, a Betty Davis, 1974-ben a They Say I'm Different, egy évvel később a Nasty Gal.
A "Madonna előtti Madonnának" is hívott Betty Davis azon kevés női előadók közé tartozott, akik a férfiak dominálta funk műfajában alkothattak, lemezein bátran felvállalva szexualitását, személyiségét, tudatosan formálva provokatív imázsát. Bár dalai nem arattak kiugró kereskedelmi sikert, hatásuk óriási volt a későbbi évtizedekben.


Betty Davis számos ismert sztár oldalán felbukkant - egy időben Eric Claptonnal, majd Robert Palmerrel járt, sőt Jimi Hendrix-szel is szóba hozták -, kapcsolatai közöl mégis kiemelkedik a Miles Davisszel együtt töltött idő. Kritikusai szerint, bár kapcsolatuk rövid volt - 1968-ban házasodtak össze, de egy év múlva már el is váltak - Betty Davis hatása a jazz jövőjére és Miles Davis-re jóval távolabbra mutatott: kinyitotta a kaput a fúziós jazz, Jimi Hendrix zenei világa és mások, például a híres funkzenekar, a Sly and the Family Stone felé. Az ő arca látható az 1968-as Filles de Kilimanjaro című albumborítón, ő inspirálta a Mademoiselle Mabry című Miles Davis-dalt, de hatása megmutatkozik az 1970-ben készült, híres Miles Davis-duplaalbumon is, a Bitches Brew-n, amelynek a címe is a Betty Davistől származik.
Betty Davis évtizedekig nem jelentkezett új albummal, de lemezei számos újrakiadást éltek meg, zenéi számos tévésorozatban csendülnek fel, például az Orange is the New Black-ben. 2019-ben törte meg a hosszú hallgatást A Little Bit Hot Tonight című albummal, amelynek eléneklésére Danielle Maggiót kérte fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.