Feltárul a kedvenc angol grófnőnk múltjának titka - 15 érdekesség az új Downton Abbey-mozifilmről

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Universal Pictures - Carnival Film & Television/Universal Pictures - Carnival Fi -
magazin grófnő mozifilm Downtown Abbey
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Április 28-án kerül a magyarországi nézők elé a Downton Abbey: Egy új korszak című film, ami a sikeres kosztümös sorozatot a moziban folytatja tovább, új kalandok, intrikák és szerelmek közé repítve az angol arisztokrata család rajongóit. Összegyűjtöttünk mindent, amit eddig tudni lehet a filmről.

1.

Miután a Downton Abbey tévésorozatként 2010 ás 2015 között a maga hat évadjával óriási sikert aratott, a rajongói világszerte reménykedtek valamiféle folytatásban. Ezt 2019-ben egy Downton Abbey-mozifilm formájában kapták meg, és már ekkor, a film premierje kapcsán azt nyilatkozták az alkotók, hogy készen állnak az ötleteik egy folytatás sztorijára.

2.

Hogy ehhez képest a Downton Abbey: Egy új korszak címen érkező második mozifilm miért csak három évvel később kerül a nézők elé, annak több oka is van. Az egyik az, hogy a film forgatókönyvírójára, Julien Fellowes-ra várni kellett, ugyanis neki előbb be kellett fejeznie a munkát Az aranykor című kosztümös sorozaton (ami 2022 elején debütált, és az HBO Maxon itthon is látható).

3.

A csúszás másik fő oka természetesen a világjárvány volt. Már a forgatás is csak azután indulhatott el, hogy minden stábtagot beoltottak, a premier pedig az eredeti tervek szerint 2021 karácsonyán zajlott volna a mozikban; ezt csúsztatták először 2022 márciusára, majd április végére.

Downton Abbey: Egy új korszak Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Universal Pictures - Carnival Film & Television/Universal Pictures - Carnival Fi

4.

A filmet gyártó Focus Features egyik vezetője, Peter Kujawski egy interjújában elejtette, hogy az új film kapcsán egy karácsonyi történet is körvonalazódott. Ezzel vélhetően a karácsonyra tervezett premierhez is igazodtak volna, de végül más történet, vagy legalábbis más évszakban játszódó történet mellett döntöttek.

5.

A Downton Abbey: Egy új korszak sztorija onnan veszi fel a fonalat, ahol az előző, egy királyi látogatásra építő film története véget ért. A cselekmény két szálon fut: az egyikben a Crawley család matriarchája, Lady Violet legnagyobb meglepetésére megtudja, hogy egy dél-franciaországi villa tulajdonosa lett, és ez igényel némi utazást és különlegességekkel szolgáló múltkutatást. A másik szálon pedig filmes stáb érkezik a Crawley család kastélyába, felforgatva ezzel az ott lakók életét.

6.

Egy filmforgatás beemelése a sztoriba persze rengeteg belső, „meta" poénra adott lehetőséget az alkotók számára. Például Robert Crawley egy ponton kijelenti, hogy nem akar mindenféle filmes alakokat látni Downton Abbey kastélyában – közben pedig a filmben Downton Abbey-t „alakító" Highclare Castle az egyik legfelkapottabb forgatási helyszín a különféle brit kosztümös produkciók számára.

7.

A filmet rendező Simon Curtis korábban nem vett részt a sorozat-, vagy az első mozifilm megalkotásában. Másképp viszont már eddig is kapcsolódott a Downton Abbey csapatához: ő a Cora Crawley-t játszó Elizabeth McGovern férje.

8.

Aki viszont továbbra is a folytonosságot képviseli a Downton Abbey-univerzumban, az Julian Fellowes: ezúttal is a sorozatot kitaláló, és vezető íróként-producerként levezénylő alkotó jegyzi a forgatókönyvet.

9.

A filmforgatás 2021 tavaszán kezdődött el, és 2021. augusztus 12-én csattant el az utolsó csapó.

10.

A szereplőgárdába ezúttal is visszatér minden fontosabb karakter és színész, hozzájuk pedig új arcok is csatlakoznak, így Dominic West (A Korona, A viszony, Drót), Hugh Dancy (Hannibal), Nathalie Baye (Kapj el, ha tudsz), és Laura Haddock (A galaxis őrzői).

11.

Az új színészek közül a talán legnagyobb névnek számító Dominic West korábban számos sznésszel együtt játszott a stábból (többek között Maggie Smith, Hugh Bonneville és Allen Leech) a From Time to Time című időutazós kísértetfilmben.

12.

Az ilyenkor szokásos módtól eltérően a film első előzeteseiben és promóciós anyagaiban nem a színészek, hanem az általuk játszott karakterek neveit írták ki – ebből is látszik, hogy a Downton Abbey világa és figurái már milyen kultikussá váltak.

13.

A film díszbemutatóját április 25-én tartották a londoni Leicester Square-en, de az Egyesült Arab Emírségek nézői még ennél is hamarabb, már március 18-án láthatták. A magyarországi mozik április 28-tól vetítik a filmet, a britek pedig csak egy nappal később, április 29-től.

14.

Ez minden idők leghosszabb Downton Abbey-menete a maga 125 perces játékidejével.

15.

Még nem láthatták sokan a Downton Abbey: Egy új korszakot, de az éles szemű bakivadászok már így is kiszúrtak benne egy (jelentéktelen) hibát. A Penelope Wilton által játszott karaktert ugyanis Isobel Mertonnak hívják a filmben, pedig ő Isobel Crawley, aki Dickie Grey-hez, Merton lordjához ment férjhez – vagyis a helyes megszólítása Isobel Grey, vagy Lady Merton lenne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.