Rajongók milliói imádják a Csillagok háborúját, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a következő generáció legalább annyira szeresse a Star Wars-univerzumot, ahogy ők is szeretik. A filmsorozatot május 4-én világszerte ünnepelik, így összegyűjtöttünk 15 olyan tényt, érdekességet, melyekről biztosan nem hallottál eddig! 

... Az ébredő Erő forgatásán Harrison Ford eltörte a bokáját. J. J. Abrams szeretett volna segíteni neki, de végül a háta bánta. A rendező hátmerevítővel tért vissza a forgatásra, azonban egy szót sem szólt balesetéről.

... Az ewokokat hivatalosan sosem hívták így a Jedi visszatér című részben, azaz egyszer sem hangzik el, hogyan hívják ezeket a kicsi, szőrös lényeket. Elnevezésük csupán a forgatókönyvben, a film végén, és különböző promóciós anyagokban szerepelt, és innen lehetett tudni, hogy valójában kik vagy mik az ewokok.

... Orson Welles majdnem Darth Vader lett, de George Lucas, a rendező úgy gondolta, hogy a hangja túlságosan felismerhető lesz.

... Irvin Kershner A birodalom visszavág rendezését először passzolta, de George Lucas unszolására végül elvállalta.

... Natalie Portman sokáig úgy gondolta, hogy a karrierje majdnem tönkrement a Star Wars miatt, de a néhai rendező, Mike Nichols megmentette és kezeskedett érte.

Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© LucasFilm / Walt Disney Pictures/Lucasfilm / Walt Disney Pictures

... George Lucas visszautasította a 20th Century Fox kérését, amikor arra kérték, hogy A Jedi visszatér című részt keresztelje át A Jedi bosszújára. A döntését szimplán azzal indokolta, hogy a Jedik nem is álltak bosszút.

... 10 másodperc alatt eldőlt, hogy Peter Mayhew tökéletes lesz Chewbacca szerepére. A színész ekkor még ápolóként dolgozott, és bár nem minden a méret, a rendező rögtön tudta, hogy 220 centiméteres magasságával ő lesz a legalkalmasabb az óriáslény megformálására. A színész 2019-ben távozott az élők sorából. 

Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

 ... Burgonya az űrben, avagy miből készültek A Birodalom visszavág aszteroidái? Számos szempontból legendásak, de a pletykák szerint krumpli és cipő alkotta a kisbolygókat.

... Luke Skywalkert eredetileg törpének, Han Solot pedig zöld bőrű, orr nélküli, kopoltyús szörnyetegnek képzelték el.

... R2-D2 hangjelzései egy babától származtak. A hangszerkesztő, Ben Burtt zsenialitása nem ismer határokat, hiszen számos szokatlan forrást felhasznált ahhoz, hogy létrehozze a Star Warshoz szükséges ikonikus hangeffektusokat.

... Yoda tekintete valószínűleg azért tűnhetett ismerősnek, mert szemeit Albert Einsteinéről mintázták. Frank Oz mindent megtett, hogy bábja a lehető legélethűbb legyen, és mi tagadás: pazar munkát végzett.

Forrás: Photo12 via AFP/Archives du 7e Art/Lucasfilm/Lucasfilm

... Egy másik érdekesség Yodáról, hogy vámpírfogakat viselt az egyik Sir Christopher Leevel folytatott harcban. Valójában ez egy mókás húzás volt, ugyanis enyhe utalás a színész Drakula szerepére.

... Jabba működtetésére hét bábjátékosra volt szükség. 

... George Lukas eredetileg azt szerette volna, hogy a Star Wars hőse egy Starkiller nevű nő legyen. A karaktert végül Luke Starkillerre változtatta, amiből megszületett a lágyabb hangzású Luke Skywalker.

... A James Bond sztárja, Daniel Craig a 2015-ös „Star Wars: Az ébredő Erő" című filmben rohamosztagosként szerepelt. A színész jellegzetes vonásait a sisakja teljesen eltakarta, azonban hang alapján a szemfülesek így is könnyen felismerhetik.