Először vandálkodni tört be a színházba Vin Diesel – 9 érdekesség az 55 éves sztárról

film mozi fantasy Vin Diesel szerepjáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
55. születésnapját ünnepli a mozivászon kopasz macsója, aki nem csak halálos iramban, de egészen meglepő alakításokkal is képes belopni magát a nézők szívébe. Az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad Vin Dieselről.

Sosem találkozott az apjával.

Az apja már azelőtt eltűnt a családjuk életéből, hogy Diesel megszületett volna, és az anyja nem árult el semmit a kilétéről sem. A saját külsejéből Diesel arra következtetett, hogy a fehér (angol, német, skót, ír, osztrák ősökkel rendelkező) édesanyja mellett minden bizonnyal színesbőrű lehetett az apja.

Nem ez az igazi neve.


A születési neve Mark Sinclair, amiből a Sinclair az édesanyja vezetékneve. Így fordulhat elő az, hogy ugyan van egy ikertestvére, de neki más a vezetékneve: Paul Vincent felvette az őket örökbe fogadó nevelőapjuk vezetéknevét.

Vin Diesel és az ikertestvére Forrás: Instagram/Vin Diesel

Szó szerint betört a színházi szakmába.


Hétéves korában a haverjaival betörtek a helyi színház épületébe vandálkodni, de az intézmény művészeti vezetője rajtakapta őket. Ahelyett azonban, hogy rájuk hívta volna a rendőrséget, szerepet ajánlott nekik egy készülő darabban, ők pedig ott ragadtak a színházban.

Kidobóként lett belőle Diesel.


Mielőtt sikerült volna színészként befutnia, New York menő klubjaiban kereste a kenyerét kidobóként. Ekkor változtatta meg a nevét is Vin Dieselre, mert az keményebben hangzott, mint a Mark Sinclair.

Cannes-ban is versenyzett a saját rendezésével.


1995-ben elkészítette a saját maga írta, rendezte és játszotta Multi-Facial című rövidfilmet, amit a világhírű cannes-i filmfesztiválon is vetítettek. Végül ez a film hozta meg számára a hollywoodi áttörést, mert Steven Spielbergnek tetszett az alkotás, és felajánlott neki egy szerepet a Ryan közlegény megmentésében.

Ryan közlegény megmentése Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Amblin Entertainment / Mutual Film Company/Amblin Entertainment / Mutual Fi

A magánéletben is odavan a szerepjátékokért.


Kissrác kora óta a fantasy szerepjátékok jelentik a hobbiját, és felnőttként sem hagyta abba őket. A Dungeons & Dragons játék történetétől szóló könyvhöz előszót is írt, de a tetoválásai egyike is a játékból vett karakter.

Nem minden filmjében kopasz és kigyúrt!


Csak egyetlen egy olyan filmben szerepelt, amiben hajjal látható, de ott alaposan megváltoztatta a külsejét, mert közel 20 kiló túlsúlyt is felszedett a szerep kedvéért. Ez a film a Védd magad! volt 2006-ban, amiben egy bíróságon a saját ügyvédjeként működő maffiózót játszott, komoly kritikai elismeréseket besöpörve.

Egyetlenegy olyan filmben szerepelt, amiben hajjal látható, a Védd magad! Forrás: AFP

Halott barátja után nevezte el a lányát.


A Halálos iramban-filmekben főszereplőtárs, Paul Walker a kamerákon kívül is az egyik legjobb barátja volt. Walker tragikus halála után Diesel a megszülető kislányát az ő tiszteletére nevezte el Pauline-nak.

Halálos iramban, Paul Walkerrel Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Universal Pictures/Universal Pictures

Épp hallhatod őt a mozikban.


Már persze csak akkor, ha feliratosan nézed a Thor: Szerelem és mennydörgés című új Marvel-filmet, amelyben szokás szerint ismét Diesel adja a különös falény, Groot hangját. De legközelebb is Grootként találkozhatsz majd vele a mozikban, mert 2023-ban érkezik A galaxis őrzői 3., hogy aztán Diesel fizikai valójában is feltűnjön a filmvásznon, a Halálos iramban-széria következő felvonásában, szintén jövőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.