Elhunyt Nichelle Nichols amerikai színésznő, a legendás Star Trek tévésorozatból ismerős Uhura hadnagy - közölte vasárnap a fia a színésznő Facebook-oldalán.

Nichelle Nichols 89 éves volt. Az újmexikói Silver Cityben hunyt el szombaton. Már évek óta egészségügyi gondokkal küszködött, 2015-ben egy stroke-on esett át. Az általa alakított leghíresebb karakter az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztje volt.

"Múlt éjszaka természetes halállal elhunyt édesanyám, Nichelle Nichols"
- írta Kyle Johnson, a fia. "Fénye azonban, mint a most először látott ősi galaxisoké, megmarad számunkra és a jövendő nemzedékeknek, hogy tanuljunk és ihletet nyerjünk belőle."
 

Uhura hadnagy - Nichelle NicholsForrás: NBC

Nichelle Nichols 1966-tól több mint 25 éven át alakította az Enterprise űrhajó kommunikációs tisztjét, Uhura hadnagyot a tévében és később a mozifilmekben áttörve a hatvanas évek amerikai sztereotípiáit, amelyek a feketebőrű színésznőknek legfeljebb cseléd szerepeket juttattak. Nevezetes volt ebből a szempontból a sorozat 1968-ban forgatott egyik epizódjában csókja fehérbőrű színésztársával, a Kirk kapitányt alakító William Shatnerrel. Ez volt ugyanis az amerikai televízió történetében az első ilyen csók. Utoljára a Star Trek: A nem ismert tartomány című 1991-es filmben játszotta a nevezetes szerepet.

A színésznő az 1970-es évek óta a NASA hivatalos nagyköveteként a Star Trek-sorozattal szerzett hírnevét felhasználva népszerűsítette az amerikai űrkutatási hivatalt. Munkája révén számos női, afroamerikai és más kisebbségekhez tartozó munkatárs került a NASA-hoz.