Ezen a héten kerül a mozikba A gyilkos járat című film, amiben Brad Pitt balszerencsés bérgyilkosként keveredik őrült kalandokba egy japán vonaton, mi pedig ebből az alkalomból listára gyűjtöttük a leghíresebb, legemlékezetesebb, leghalálosabb mozis kollégáit.

Léon, a profi (1994)

Lehetséges-e együtt űzni a világ leghalálosabb szakmáját, és közben családot adni egy kisgyereknek? A korábban csak a kis növényét nevelgető magányos bérgyilkos, Leon ezzel a dilemmával szembesül, amikor megmenti a szomszédban lakó kislányt – akit az elbűvölő kis Natalie Portman alakít élete első filmszerepében, és akinek egy idő után megtetszik a pótpapa foglalkozása. Nem csoda: a rendező Luc Besson pedig valóságos rajongója a női bérgyilkosoknak, amit többek között a Nikita, a Lucy és az Anna című filmjeivel is bebizonyított.

Ponyvaregény (1994)

Jules és Vincent. A leharcolt, de táncoslábú John Travolta és a mikrofonfejű, (ál)bibliai idézeteket ordító Samuel L. Jackson. A párosuk olyan legendás mozikarakterré vált a Ponyvaregény premierje óta, akiket már egy-egy ruhadarabjukról vagy mondatukról felismer mindenki. Mindegyikből van is nekik sokféle Tarantino remeklésében, miközben úgy mellesleg ők bérgyilkosként dolgoznak. Vagy legalábbis próbálnának.

Szellemkutya (1999)

A japán történelem szamurájai és a modern bérgyilkosok közti hasonlóságot nem egy film felfedezte (lásd például A szamurájt Alain Delon főszereplésével), de talán egyik sem bontotta ki olyan gyönyörűen, mint a Jim Jarmusch rendezte egyszerre filozofikus és játékos sorsdráma. A Szellemkutya főhőse egy háztetőn élő, galambokat gondozó, japán filozófiát olvasó és hiphopot hallgató elintézőember, akinél egy ponton összeütközésbe kerül a szamurájok és a maffia etikai kódexe.

Kill Bill 1-2. (2003-2004)

Női bérgyilkosokat emlegettünk? Nem csoda, hogy ebben a kategóriában is Quentin Tarantino alkotta a legemlékezetesebbet. Hisz a Menyasszony épp ebben a szakmában tevékenykedett, mielőtt a halálból visszatért bosszúálló angyallá lett volna. És épp ezen szakmában tevékenykedő egykori kolléganői a küldetésének célpontjai, a végén természetesen magával Billel.

Erőszakik (2008)

Ismét egy bérgyilkospáros, akik sok tekintetben egymás ellentétei, és akiknek a párbeszédei nem nélkülözik a humort sem. Ők ketten épp nyaralnak, legalábbis szünetre küldi őket a főnökük egy félresikerült akció után Bruges-be. A vakáció viszont nagyon másképp alakul, mint az bárki gondolta volna, beleértve ebbe az eleve hátsó szándékkal tervező főnöküket is.

John Wick (2014- )

Évről évre sorban érkeznek a moziba bérgyilkosos filmek, ebben a zsánerben igazán nehéz már emlékezeteset mutatni, de Keanu Reevesnek sikerült John Wick szerepében, és mára már vitathatatlanul ott a helye a filmtörténet megnevesebb szakmabelijei között. A szupernyugodtan, szuperkreatívan és szuperhalálosan gyilkoló figura az első filmben még csak a kutyája miatt húzta fel magát, majd a folytatásokban már egy komplett bérgyilkos-univerzumot ismerhettünk meg. Jövőre pedig érkezik a negyedik John Wick-film!

A gyilkos járat (2022)

Augusztus 4-től látható a hazai mozikban Brad Pitt legújabb filmje, amiben szokásától eltérően nem laza és menő karaktert alakít, hanem egy balszerencsés frátert. Történetesen épp a bérgyilkos szakmát hanyagolná valami békésebb meló kedvéért – és ott találja magát egy száguldó japán vonaton egy csomó bérgyilkos társaságában, akik mind arra vadásznak, ami nála van.