Szerelem, intrika, súlyos döntések: elkezdődött a Tündérkert forgatása

Forrás: Megafilm/Dombóvári Tamás -
Móricz Zsigmond forgatás Tündérkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elkezdődött a Tündérkert című magyar történelmi-politikai thriller forgatása Madarász Isti rendezésében. A nyolcrészes, epizódonként 48–52 perces sorozat Móricz Zsigmond háromkötetes Erdély-trilógiájának első, Tündérkert című kötete alapján készül. A sorozat a Megafilm és az MTVA koprodukciója a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A televíziós premier 2023 szeptemberében várható, a sorozatot a közmédia nézői láthatják először.

A Megafilm Móricz Zsigmond regénye nyomán készült sorozatában a 17. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve.

Forrás: Megafilm/Dombóvári Tamás

Röviden az alkotásról

Magyarország harapófogóba került. A darabokra szakadt országot nyugatról a Habsburgok, keletről a törökök szorongatják. A két hatalmas birodalom közé ékelődött be a szabad magyarság utolsó bástyája: Erdély. De a békét Erdélyben is már csak hírből ismerik. Gyilkos harcok folynak a trónért, melyből végül a szemtelenül fiatal és vakmerő, nők által bálványozott Báthory Gábor kerül ki győztesen. Báthory mögött ott áll nagynénje, a véres grófnő néven ismert, Európa-szerte rettegett Báthory Erzsébet; valamint megfontolt, művelt tanítómestere, Bethlen Gábor.

Erdély három nemzete, a magyar, a székely és a szász abban reménykedik, hogy Báthory talán végre elhozza a sokat szenvedett kis ország számára a békét. Báthory Gábornak azonban más tervei vannak. Ő nem békét akar, hanem visszaszerezni Erdély rég elvesztett dicsőségét - bármilyen áron.

Szembeszegül a nagyhatalmi érdekekkel és az őket kiszolgáló belső ellenséggel, ám közben saját démonaival is meg kell küzdenie. A fiatal fejedelem a hatalom, az alkohol és a nők mámoros háromszögében magára marad, amikor szembefordul a békepárti Bethlen Gáborral. Mester és tanítvány egymás halálos ellenségévé válik, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély egymásnak feszül. A két rivális pedig hamarosan már nem csupán a hatalomért küzd... A tét: a magyarság megmaradása.

A kérdés: mi ér többet, egy ország sorsa vagy egy nő szerelme?

Forrás: Megafilm/Dombóvári Tamás

Helmeczy Dorottya producer a Hirado.hu-nak elmondta, hogy majdnem négy éve dolgozik a sorozat tervén, ezért nagyon örült, amikor elnyerték a Nemzeti Filmintézet támogatását és az MTVA is csatlakozott koprodukciós partnerként.

„Jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények, vagy akár – érdekességképpen említem meg – a 17. századi szitokszavak megismerésére" - nyilatkozta a portálnak Oborni Teréz, a produkció történész szakértője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.