II. Erzsébet halála: A brit kormány ajánlásokat fogalmazott meg a gyász megfelelő formáiról

Forrás: AFP / Steve Parsons -
gyász II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemzeti gyász kezdődött pénteken az Egyesült Királyságban a néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő emlékére. A brit kormány ajánlásokban fogalmazta meg, hogy a gyász milyen formáit tartja megfelelőnek.

II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

III. Károly király péntek délután Balmoralból repülőgéppel Londonba indult, és este a Buckingham-palotában audiencián fogadja Liz Truss miniszterelnököt. A londoni alsóház péntek délelőttre tervezett vitáját törölték, és a képviselők délután késő estig tartó - várhatóan tízórás - ülést kezdtek, megemlékező felszólalásokkal adózva II. Erzsébet királynő emlékének. Liz Truss nyitó felszólalásában úgy fogalmazott: II. Erzsébet királynő hazája legnagyszerűbb vezetői közé tartozott, életében több mint száz országot keresett fel, és ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája.

"Ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája." Forrás: AFP / Steve Parsons


Délben megszólaltak az ősi londoni koronázó templom, a Westminster apátság, valamint a Szent Pál székesegyház, a windsori kastély és számos ősi vidéki katedrális harangjai.
A londoni Hyde Parkban délután 96 ágyúlövésből álló díszsortűzzel emlékeztek meg a 96 esztendősen elhunyt királynőről.
Országszerte számos sporteseményt - köztük labdarúgó és krikett-mérkőzéseket - töröltek. Az angol futballbajnokság első osztálya, a Premier League bejelentette, hogy az összes hétvégi mérkőzést későbbre halasztja.
Ugyancsak törölték a világ egyik legnagyobb zenei rendezvénysorozata, a BBC Proms pénteki eseményeit és a szombatra tervezett nagyszabású zárókoncert, a Last Night of the Proms is elmarad.
A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, az RMT pénteken bejelentette, hogy törli a vasúti dolgozók jövő hétre meghirdetett kétnapos sztrájkját, és lefújták az ugyancsak a jövő hétre tervezett országos postássztrájkot is.
A színházi előadások nem maradnak el, de a közönség és a színészek egyperces néma főhajtással emlékeznek meg II. Erzsébet királynőről az előadások kezdete előtt.

A brit kormány péntek délután kiadott ajánlásgyűjteménye hangsúlyozza, hogy nem kötelező a kulturális rendezvények és a sportmérkőzések törlése vagy elhalasztása a nemzeti gyász időszakában, de a szervezők tisztelgő gesztusként fontolóra vehetik ezeknek a rendezvényeknek a lemondását a néhai uralkodó temetésének napján. Az ajánlás szerint a múzeumoknak, képtáraknak és a hasonló közgyűjteményeknek sem kötelező bezárniuk, de a királynő temetésének napján ezek az intézmények is dönthetnek úgy, nem nyitnak ki.


A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál. A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz. A ceremóniára számos külföldi állam- és kormányfőt várnak Londonba. A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.
Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.

A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A Buckingham-palotánál csütörtök este óta gyászolók tízezrei gyülekeznek, és a palota parkjának kerítése melletti járdákat virághegyek borítják. A gyász hasonló megnyilvánulására legutóbb Diana hercegnő halála után volt példa a palota környékén.

Virágot helyez el egy nő a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-én Forrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth


A királynő halála nyomán várhatóan megkezdődik az Angliában és Walesben forgalmazott készpénzek cseréje, mivel a Bank of England - a brit jegybank - által kibocsátott bankjegyeken és érméken kivétel nélkül a néhai uralkodó portréja látható. Angliában és Walesben hozzávetőleg 4,5 milliárd olyan bankjegy van forgalomban - összesen 80 milliárd font értékben -, amelyekre a volt uralkodó portréját nyomtatták. Ezek továbbra is érvényes fizetőeszközök, és cseréjük fokozatos lesz.

A hétvégén várhatóan hivatalosan megváltoztatják a brit nemzeti himnusz szövegét is, amely 1952 óta tartalmazza a "God Save the Queen" - Isten óvja a királynőt - hangzatú verssort. Az új verssor - hetven év óta először - ismét úgy hangzik majd, hogy "God Save the King".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.