Nemzeti gyász kezdődött pénteken az Egyesült Királyságban a néhai uralkodó, II. Erzsébet királynő emlékére. A brit kormány ajánlásokban fogalmazta meg, hogy a gyász milyen formáit tartja megfelelőnek.

II. Erzsébet királynőt csütörtök este, életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában. Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős Károly a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

III. Károly király péntek délután Balmoralból repülőgéppel Londonba indult, és este a Buckingham-palotában audiencián fogadja Liz Truss miniszterelnököt. A londoni alsóház péntek délelőttre tervezett vitáját törölték, és a képviselők délután késő estig tartó - várhatóan tízórás - ülést kezdtek, megemlékező felszólalásokkal adózva II. Erzsébet királynő emlékének. Liz Truss nyitó felszólalásában úgy fogalmazott: II. Erzsébet királynő hazája legnagyszerűbb vezetői közé tartozott, életében több mint száz országot keresett fel, és ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája.

"Ő volt az Egyesült Királyság első számú diplomatája."Forrás: AFP / Steve Parsons


Délben megszólaltak az ősi londoni koronázó templom, a Westminster apátság, valamint a Szent Pál székesegyház, a windsori kastély és számos ősi vidéki katedrális harangjai.
A londoni Hyde Parkban délután 96 ágyúlövésből álló díszsortűzzel emlékeztek meg a 96 esztendősen elhunyt királynőről.
Országszerte számos sporteseményt - köztük labdarúgó és krikett-mérkőzéseket - töröltek. Az angol futballbajnokság első osztálya, a Premier League bejelentette, hogy az összes hétvégi mérkőzést későbbre halasztja.
Ugyancsak törölték a világ egyik legnagyobb zenei rendezvénysorozata, a BBC Proms pénteki eseményeit és a szombatra tervezett nagyszabású zárókoncert, a Last Night of the Proms is elmarad.
A legnagyobb brit közlekedési szakszervezet, az RMT pénteken bejelentette, hogy törli a vasúti dolgozók jövő hétre meghirdetett kétnapos sztrájkját, és lefújták az ugyancsak a jövő hétre tervezett országos postássztrájkot is.
A színházi előadások nem maradnak el, de a közönség és a színészek egyperces néma főhajtással emlékeznek meg II. Erzsébet királynőről az előadások kezdete előtt.

A brit kormány péntek délután kiadott ajánlásgyűjteménye hangsúlyozza, hogy nem kötelező a kulturális rendezvények és a sportmérkőzések törlése vagy elhalasztása a nemzeti gyász időszakában, de a szervezők tisztelgő gesztusként fontolóra vehetik ezeknek a rendezvényeknek a lemondását a néhai uralkodó temetésének napján. Az ajánlás szerint a múzeumoknak, képtáraknak és a hasonló közgyűjteményeknek sem kötelező bezárniuk, de a királynő temetésének napján ezek az intézmények is dönthetnek úgy, nem nyitnak ki.
A királynő koporsóját a következő napokban szállítják Balmoralból Londonba, és először a Buckingham-palotába, majd a Westminster Hallba, a londoni parlament legősibb épületébe viszik, ahol felravatalozzák. A tervek szerint a londoniak napi 23 órában róhatják le kegyeletüket a néhai uralkodó ravatalánál. A búcsúszertartás várhatóan tíz napon belül, a Westminster apátságban lesz. A ceremóniára számos külföldi állam- és kormányfőt várnak Londonba. A néhai uralkodótól katonai tiszteletadással kísért állami temetés keretében vesznek búcsút.
Legutóbb Sir Winston Churchill volt brit miniszterelnököt búcsúztatták állami temetésen, 1965-ben bekövetkezett halála után.

A királynőt egykori legnagyobb angliai vidéki rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és II. Erzsébet tavaly áprilisban, életének századik esztendejében elhunyt férje, Fülöp edinburghi herceg is nyugszik.

A Buckingham-palotánál csütörtök este óta gyászolók tízezrei gyülekeznek, és a palota parkjának kerítése melletti járdákat virághegyek borítják. A gyász hasonló megnyilvánulására legutóbb Diana hercegnő halála után volt példa a palota környékén.

Virágot helyez el egy nő a londoni királyi rezidencia, a Buckingham-palota kapujánál 2022. szeptember 9-énForrás: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth


A királynő halála nyomán várhatóan megkezdődik az Angliában és Walesben forgalmazott készpénzek cseréje, mivel a Bank of England - a brit jegybank - által kibocsátott bankjegyeken és érméken kivétel nélkül a néhai uralkodó portréja látható. Angliában és Walesben hozzávetőleg 4,5 milliárd olyan bankjegy van forgalomban - összesen 80 milliárd font értékben -, amelyekre a volt uralkodó portréját nyomtatták. Ezek továbbra is érvényes fizetőeszközök, és cseréjük fokozatos lesz.

A hétvégén várhatóan hivatalosan megváltoztatják a brit nemzeti himnusz szövegét is, amely 1952 óta tartalmazza a "God Save the Queen" - Isten óvja a királynőt - hangzatú verssort. Az új verssor - hetven év óta először - ismét úgy hangzik majd, hogy "God Save the King".