II. Erzsébet brit királynő II. Erzsébet halála II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Liz Truss brit miniszterelnök a Downing Street-en tartott beszédében búcsúzott II. Erzsébet királynőtől, aki ma délután távozott az élők sorából.

Liz Truss kormányfő elmondta: a királynő halála hatalmas csapás a nemzetnek és a világnak.

"Egy szikla volt, amelyre a modern Nagy-Britannia épült, országunk virágzott az uralkodása alatt. Nagy-Britannia neki köszönheti, hogy olyan nagyszerű ország, mint amilyen ma"

– mondta Truss, hozzátéve, hogy a királynő támogatta a Nemzetközösség fejlődését, melynek köszönhetően „mára egy modern, virágzó, dinamikus nemzetté" váltak.

Hozzátette, hogy a királynő személyes inspirációt nyújtott neki és sok britnek egyaránt.

"Egy szikla volt, amelyre a modern Nagy-Britannia épült" - így búcsúzott Liz Truss II. Erzsébet királynőtől Forrás: Origo

"A kötelességtudata mindannyiunk számára példaértékű"

– fogalmazott Truss.

A kormányfő szerint szerint „óriási veszteség ez a nap", ugyanakkor a királynő „csodálatos örökséget hagy hátra".

Truss felszólította az embereket, hogy támogassák III. Károly királyt, „hogy segítsenek neki viselni azt a hatalmas felelősséget, amelyet most mindannyiukért visel". A miniszterelnök a nemzet hűségét és odaadását ajánlotta fel az új uralkodónak.

"Isten óvja a királyt!"

– zárta beszédét a kormányfő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.