Erzsébet királynő Sissi királyné királynő magazin Kleopátra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Október 20-ától látható a híres-neves magyar királynéról és osztrák császárnéról, Sissiről szóló Fűző című film, ez pedig kiváló alkalmat szolgáltatott számunkra, hogy listára gyűjtsük a kedvenc koronás nőszemélyeinket a moziból.

I. Erzsébet – Szerelem és vérpad (1939), Elizabeth (1998), Szerelmes Shakespeare (1999), Elizabeth: Az aranykor (2007)

Jó eséllyel minden idők legtöbbször megjelenített uralkodónője a moziban I. Erzsébet, aki nemcsak kereskedelmi és tengeri világhatalommá tette Angliát, de a magánélete is roppant érdekesen alakult, hiszen sosem ment férjhez, ami a abban a korban és az ő pozíciójában egészen rendkívülinek számított. Eljátszotta őt a filmvásznon többek között Bette Davis (Szerelem és vérpad) és Judi Dench (Szerelmes Shakespeare) is, de a „szűz királynő" szerepében Cate Blanchett nyújtotta a legemlékezetesebbet, az uralkodónő életét átfogóan feldolgozó két epikus moziban.

Kleopátra - Kleopátra (1963)

A filmtörténet egyik legendás szuperprodukciója egyben az első film is volt, amiért egy színésznő királynői, 1 millió dollár feletti gázsit kapott. Elizabeth Taylor ráadásul a nagy szerelme, Richard Burton oldalán formálta meg a filmben a legendás egyiptomi uralkodónőt, akinek a világhódító római férfiak sem tudtak ellenállni.

I. (Egetverő) Arrogancia - Hófehér (1984)

A rajzfilmek leghíresebb királynője jó eséllyel Hófehérke gonosz mostohája, és az ő alakja is megkapja a maga paródiáját Nepp József zseniális humorú animációjában, ami úgy fordítja ki a közismert mese jellegzetes fordulatait és karaktereit, hogy az egyszerre posztmodern és rendkívül szórakoztató.

Clarisse Renaldi - Neveletlen hercegnő-filmek (2001, 2004)

Egy királynő, aki nagymama is egyben, és akinek nemcsak megnevelnie kell a rakoncátlan unokáját, de felkészítenie is az uralkodásra. A fiktív európai királyság trónján ülő Clarisse Renaldi uralkodónőnek a sosem látott amerikai tinilány unokája lesz a legnagyobb gondja, a szerepben tündöklő Julie Andrews pedig sokat tett azért, hogy nemcsak a film történetében, de a forgatáson is szárnyai alá vegye a később világsztárrá váló Anne Hathawayt.

Amidala királynő – Star Wars-filmek (1999, 2002, 2005)

Egy bolygó királynője, majd galaktikus szenátor, majd akár az egész világ uralkodónője is lehetne – ha átállna a sötét oldalra a szerelme, Anakin Skywalker hívására. Nem teszi meg, Anakinból Darth Vader lesz, Amidala gyermekei pedig tovább írják a többi filmben (és most már sorozatokban is) a mozitörténelem egyik leghíresebb sztoriját.

Galadriel – A Gyűrűk Ura-filmek (2001, 2002, 2003)

A tündék királynőjének szereplése a listánkon különleges aktualitással is bír, hisz épp most fut az a nagyszabású Gyűrűk Ura- tévésorozat is, amiben az ő fiatalkori énje a főszereplő. A Gyűrűk Ura-filmek történetében nem játszott ennyire központi szerepet, de a jelenléte annál fontosabbnak számított – például vele indult el az egész klasszikus filmtrilógia.

Marie Antoinette - Marie Antoinette (2006)

Habsburg hercegnőből lett a francia király felesége Marie Antoinette egy nagyon rossz pillanatban: épp a híres francia forradalom kitörése előtt, ami örökre megváltoztatta az emberi történelmet, és csúfos sorsra ítélte a királyi házat. Sofia Coppola rendezése modern felfogásban, szinte egy mai tinilányként mutatja be a királynét a korabeli viszonyok között.

II. Erzsébet – A királynő (2006)

A most elhunyt II. Erzsébet angol királynő alakja is számos filmben és sorozatban felbukkant már élete során is. Mind közül a legemlékezetesebb módon Helen Mirren jól megérdemelt Oscar-díjas alakításában, amire még maga Erzsébet is elismerően bólintott. A Diana hercegnő halála utáni napokban játszódó történetben a királynőnek szembe kell néznie a monarchia válságával, emiatt pedig hosszú uralkodása legnehezebb érzelmi döntéseit kell meghoznia.

I. Anna - A kedvenc (2019)

Szintén Oscar-díjat ért Olivia Colman királynői alakítása Anna brit királynő szerepében, aki a Stuart-ház utolsó uralkodójaként nem igazán szeretett a birodalom ügyeivel bajlódni, így azokat sokszor az udvarhölgyeire és kegyenceire hagyta. Yorgos Lanthimos rendező különleges alkotása a történelmi hűség megteremtése helyett sokkal inkább a személyes viszonyokra és intrikákra koncentrált a filmjében, örök emberi problémákat boncolgatva.

Sissi - Fűző (2022)

Október 20-án kerül a hazai mozikba a Fűző című film, aminek főszereplője Wittelsbach Erzsébet magyar királyné és osztrák császárné, azaz a közismertebb nevén Sissi. Ferenc József hitvese a film történetének kezdetén már a 40. születásnap rémével küzd, és szembe kell néznie azzal, hogy míg korábban a szépsége miatt bálványozták, addig most már hivatalosan is „öreg nőnek" számít a korban. De ennek a filmnek Sissije nem fogadja csak úgy el a férfiak által rá kiszabott szerepeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.