Elhunyt a Kossuth-díjas magyar író, Kertész Ákos

halál gyász Kertész Ákos író szomorúság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Kanadában élő Kossuth-díjas magyar író idén nyáron töltötte a 90. életévét.

A Kanadai Magyar Hírlap számolt be a Facebook-oldalán a gyászhírről, miszerint Kertész Ákos, Kossuth-díjas magyar író elhunyt – szúrta ki elsőként a Hirklikk.

Kertész Ákos 1966–1992 között a Mafilm dramaturgja, forgatókönyv- és dialógusírója volt, 60 évesen vonult nyugdíjba. 1994 és 1997 között az Élet és Irodalom című hetilap szerkesztője és főmunkatársa volt, 2012. február 29-én Kanadába költözött, menekültstátuszt kért. Elmondása szerint azért döntött így, mert az Amerikai Népszavában 2011. augusztus 29-én közölt cikke megjelenése óta állandóan zaklatták és megfenyegették Magyarországon.

Pályafutása alatt számtalan díjjal jutalmazták: 1972-ben és 1974-ben is megkapta a József Attila-díjat, 1992-ben a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét, később a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is, 2008-ban pedig Kossuth-díjat is neki ítélték.

Az író december 21-én hunyt el, halálának okát nem közölték.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.