80 éves lenne Sharon Tate, akinek brutális meggyilkolása egész Hollywoodot megrázta

színésznő Sharon Tate Hollywood
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valószínűleg gyönyörű idős hölgy lenne most minden idők egyik legszebb hollywoodi színésznője, ha Sharon Tate életét nem vették volna el gyilkos szektatagok mindössze 26 éves korában. Születésének kerek évfordulója és a színésznő emlékének egy csokornyi róla szóló érdekességgel adózunk.

Már csecsemőként szépségversenyt nyert.

Bármilyen közegbe is került élete során, mindig őt tartották ott a legszebbnek – a végén Hollywoodban is. Ennek megfelelően számos szépségversenyt is nyert élete során, az elsőt mindjárt hat hónaposan.

Sharon Tate számos szépségversenyt nyert élete során Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Olaszországban érettségizett.

Az édesapja az amerikai hadseregben szolgált, és az állomáshelyeit követve gyakran költözött a család. Sharon Tate tinikorában még Olaszországba is, ahol éveken át éltek, sőt egy itteni középiskolában tette le az érettségi vizsgáját is.

Statisztaként kezdte a filmes pályafutását.

A látványos szépsége ellenére nem volt egyetlen olyan pillanat sem, amikor „felfedezték" volna – apránként építette fel a karrierjét. Olaszországban kezdett el statisztálni filmekben, ezt folytatta aztán Hollywoodban, kisebb filmes és tévés szerepek után pedig a sztárság is megérkezett.

A férjével első látásra nem szimpatizáltak egymással.

A világhírű filmrendező Roman Polanskit olyannyira nem nyűgözte le az első találkozásukkor, hogy nem is akarta neki adni a Vámpírok bálja című filmje női főszerepét. A producer nyomására kapta meg Tate a szerepet, a forgatáson viszont egymásba habarodtak Polanskival, és rövidesen össze is házasodtak.

A Vámpírok bálja forgatásán habarodtak egymásba Polanskival Forrás: Collection Christophel/© Cadre Films / Filmways Pictures/Cadre Films / Filmways Pictures



Nem szeretett cipőt hordani.

Amikor és ahol csak tehette, mezítláb mászkált inkább. Az olyan éttermekbe, ahova csak cipőben engedték be a vendégeket, gyakran úgy ment be, hogy a bokája köré szalagot tekert, mintha szandál lenne rajta.

Bruce Lee-től tanult bunyózni.

A Bontóbrigád című kémvígjátékra készülve meg kellett tanulnia harci koreográfiákat is, ebben pedig az akkor még kevéssé ismert Bruce Lee volt a segítségére edzőként.

Elvakult szektások áldozata lett.

1969. augusztus 9-én hunyt el Hollywood történetének egyik legsokkolóbb tragédiájában.

A szektavezér Charles Manson bandájába tartozó, politikai ideológiától agymosott gyilkosai betörtek a villájába, és kegyetlenül lemészárolták Tate-et, és az ott tartózkodó barátait.

A szörnyű gyilkosság az „ártatlanság korának" végét is jelentette Forrás: Associated Press

A szörnyű gyilkosság sokak szerint a hatvanas évek szabad szellemének, az „ártatlanság korának" végét is jelentette.

A férje megfilmesítette az utolsó olvasmányát.

Az utolsó könyv, amit Sharon Tate életében olvasott, Thomas Hardytól az Egy tiszta nő volt. Ajánlotta is a férjének, mint kiváló filmes alapanyagot, Polanski pedig később, Tate halála után 10 évvel meg is valósította az elképzelését. A film elejére csak ennyit írt ki: „Sharonnak".

Meg nem született gyermekével együtt temették el.

A színésznő halálának egyik legrettenetesebb részlete az, hogy terhesen, a szülés előtt mindössze két héttel lett a gyilkosok áldozata. A meg nem született gyermeküknek már neve is volt: Paul Richard Polanski, a színésznő édesapja után. Együtt temették el őket, a sírkövön mindkettőjük neve olvasható.

Quentin Tarantino világában most ünnepelné a 80. születésnapját.

Tarantino saját fiatalságára emlékező remekművében, a Volt egyszer egy... Hollywoodban Sharon Tate az egyik főszereplő, Margot Robbie alakításában. A rendező pedig azt a megoldást választotta, hogy egy alternatív történelemben nála Tate életben marad: a rátámadó szektások a szomszédjában lakó filmsztárral és kaszkadőrrel kezdenek ki, csúnyán pórul járva.

Volt egyszer egy... Hollywoodban Sharon Tate az egyik főszereplő, Margot Robbie alakításában Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Andrew Cooper - Sony Pictures Entertainment - Heyday Films - Visiona Romantica/Andrew Cooper

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.