Március 15. - Családi programokkal várják az ünneplőket a Budavári Palotanegyedben

Forrás: MTI/Faludi Imre -
Budavári Palotanegyed március 15. 2023
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ingyenes családi programokkal, többek között hagyományőrző lovas huszárokkal, interaktív előadással, történelmi sétákkal és zenével várják a látogatókat március 15-én a Budavári Palotanegyedben - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Március 15-én a Várkert Bazár mellett a Csikós udvar, a Lovarda, valamint a Főőrség épülete ad otthont a programoknak, amelyek egész napos élményt kínálnak a látogatóknak - mondta el a műsorban Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

Kitért arra, hogy a kínálatban minden korosztály megtalálja a kedvére való programot. A gyerekprogramokról szólva kiemelte, hogy a huszárok lovon, zenével várják a legkisebbeket, akik megtekinthetik a Lovardában berendezett huszártábort, kipróbálhatják, hogy milyen volt a 1848-49-es forradalom és szabadságharc idején huszárnak lenni, megismerkedhetnek a huszárok fegyverzetével, ruházatával, valamint készíthetnek fakardot, csákót is. "Lesz toborzó és verbunkos zene is, egy igazi forradalmi forgatag várja a Budavári Palotanegyedbe látogatókat" - hangsúlyozta.

Forrás: MTI/Faludi Imre

Ézsiás Vencel hagyományőrző huszár a műsorban kitért arra, hogy a huszárok felszerelése 283 darabból állt, és ezek a relikviák is megtekinthetőek és kipróbálhatóak lesznek a Budavári Palotanegyed programjain.

Sikota Krisztina a programok között említette még, hogy a látogatók a Momentán Társulat improvizációs előadásain ismerhetik meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc budai Várhoz köthető eseményeit és történelmi szereplőit, amelyen a közönség ötletei is hozzájárulhatnak egy-egy jelenet megszületéséhez. Emellett több történelmi sétát is indítanak a nap folyamán. Aki pedig a programok közben megéhezik, a Főőrség épületében megkóstolhatja a Kossuth kiflit vagy akár a huszárcsókot is - közölte.

Sikota Krisztina tájékoztatása szerint a családi események ingyenesek, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.