Bonnie és Clyde szerelmespár rendőrség magazin Miskolc
A biztonsági őrként dolgozó fiú imponálni akart a lánynak a trezor tartalmával, de éveken át tartó bujkálás és szörnyű tragédia lett a romantikusnak szánt gesztus vége. A magyar kriminalisztika történetének leghírhedtebb bűneseteit bemutató cikksorozatunkban most a miskolci Bonnie és Clyde következik.

Az ügy

1995. július 31-én egy fiatal szerelmespár, a 21 éves Fekete László és a 16 éves Novák Tünde egy nyíregyházi bankfiókból ellopott 27 és fél millió forintot. Nem volt nehéz dolguk, mivel a fiú a pénzintézetben dolgozott biztonsági őrként, és rendelkezésükre állt a bank trezorjának kulcsa is. Persze tudták azt is, hogy a tettük nem maradhat sokáig titokban, ezért aztán eltűntek a világ elől.

A következő években álnéven bujkáltak, többször változtattak lakhelyet, és a rendőrség nem tudott a nyomukra bukkanni. Közben újabb bűncselekményeket követtek el, eleinte kisebb súlyúakat, mint betörés és okirathamisítás, majd egyre súlyosabbakat is: fegyvereket szereztek, autókat tulajdonítottak el, az egyik alkalommal lábon lövéssel súlyos sérülést okozva a kocsiját védő tulajdonosnak.

2000 áprilisában egy forgalmas miskolci útkereszteződésben a kocsijukkal áthajtottak a piros lámpán, emiatt egy rendőrautó a nyomukba szegődött, és rövidesen üldözés alakult ki. A bűnözőpáros egy felüljárón nekiütközött egy autóbusznak, és az őket beérő rendőrökkel tűzpárbajba kezdtek. A vaktában lövöldöző Fekete László eltalált egy rendőrt, és Kiss Zsolt főtörzsőrmester olyan súlyosan megsérült, hogy néhány héttel később a kórházban életét vesztette. A helyszínről még sikerült elmenekülnie a bűnözőpárnaknak, de az utánuk indított hajtóvadászat és a fejükre kitűzött nyomravezetői díj eredményt hozott: 2000. április 14-én, egy Miskolc külvárosában található garázsban letartóztatták őket.

Novák Mária Tünde, a "miskolci Bonnie és Clyde" tárgyalása Forrás: MTI/Végh László

Háttér

Az a bizonyos kezdő „bankrablás" minden jel szerint egy egyáltalán nem előre eltervezett bűncselekmény volt. A vallásos neveltetésű, minden ismerőse szerint kimondottan szelíd viselkedésű Fekete László igazából csak imponálni akart az új szerelmének, amikor bevitte az üresen álló munkahelyére, ahol egy irodában megtalálták a bank széfjének kulcsát is. A kíváncsiságukkal nem bírva megnézték a trezor tartalmát, majd a kísértéssel nem bírva el is tulajdonították a pénzt.

A korabeli sajtó „miskolci Bonnie és Clyde"-nak nevezte el őket a híres amerikai bankrablópáros után, és ők ketten is valamiféle romantikus kalandot láthattak a világ elől bujkáló bűnözői létben. Ez odáig fajult, hogy elkezdtek igazán komolyan is erre a „szakmára" készülni: pisztolyokat és gépfegyvereket is beszereztek, golyóálló páncélzattal láttak el egy terepjárót, golyóálló mellényeket és rendőrségi rádiókat zsákmányoltak. A pénzük fogytával és a bűnözői életmódra való rákapással egy újabb nagy balhéra készültek, de ebben végül megakadályozta őket az a fatális hiba, ami egy közlekedési vétségből következően a lebukásukat okozta, ráadásul minden korábbinál súlyosabb bűncselekménybe sodorva őket a rendőrgyilkossággal. Gyalog menekültek a lövöldözés helyszínéről, majd visszamentek a bérelt lakásukba a macskáikért(!), és egy ismerős garázsában rejtőztek el, azonban végül feladták őket a rendőrségnek.

Utóélet

Még a tárgyalásra sem került sor az ügyükben, amikor Fekete László az előzetes letartóztatásban öngyilkosságot követett el. A zárkája falára a GAME OVER feliratot írta, majd a csíkokra vágott lepedőjével felakasztotta magát. A hír hallatán Novák Tünde is összeomlott, és öngyilkosságot kísérelt meg, de rá már jobban figyeltek. A tárgyalásán 11 év börtönre ítélték, amiből 9-et le is ült Kalocsán. Itt ismerkedett össze azzal a börtönőrrel, akivel bizalmi viszonyba kerültek, majd a lány szabadulása és a börtönőr válása után élettársi kapcsolatba is kezdtek.

Novák Tünde a börtönben leírta az emlékeit az életéről, a Fekete Lászlóhoz fűződő szerelméről és az elkövetett bűncselekményekről, ebből született meg 2001-ben a Miskolci Bonnie és Clyde című könyv. 2004-ben pedig mozifilm is megjelent a történetüket feldolgozva: A miskolci boniésklájd rendezője, Deák Krisztina is végig együttműködött Novák Tündével a minél nagyobb hitelesség érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.