30 éve mutatták be a Jurassic Parkot - 15 érdekesség, amit te sem tudtál a filmről

film Steven Spielberg dínó Laura Dern Jurassic Park
1993. június 11-én került a mozikba Steven Spielberg korszakos sikerfilmje, aminek hatása máig él a digitális trükkök, a dínók népszerűsége és a persze a folytatásai révén. A jeles alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag különleges információt a Jurassic Parkról.

1. A Jurassic Park alapjául szolgáló könyv, Michael Crichton azonos című, magyarul is olvasható regénye 1990-ben jelent meg. De a megfilmesítési jogait már egy évvel korábban, kézirat formájában megvették, nem kevesebb, mint kétmillió dollárért.

2. A film története viszont sokat változott a regényhez képest, a befejezés is más. A forgatókönyv írása közben számos verzió született a végkifejletre, és mindegyikben más szereplők haltak volna meg, illetve maradtak volna életben.

3. Steven Spielberg ugyanabban az évben, sőt néhány vonatkozásban egymással párhuzamosan készítette a Jurassic Parkot és a Schindler listáját. Először a dínós kalandot forgatta le 1993-ban, de még nagyban kellett felügyelnie annak vágását és utómunkálatait (különös tekintettel az úttörő digitális trükkökre), amikor már javában tartott a Schindler listájának forgatása is.

4. Spielberg karrierjének legsikeresebb éve a következő Oscar-gálán is meghatározónak bizonyult: a Jurassic Park három, a Schindler listája hét díjat nyert el.

5. A rendező egészen az utolsó pillanatig gondolkozott azon, hogy a filmbeli dinoszauruszokat digitális képalkotás, vagy robotizált makettek segítségével teremtse-e meg. Végül a trükkgyártó cég egy demóvideóval győzte meg, amiben egy digitális T-Rex Spielberg farmján garázdálkodik. A Jurassic Park így lett a számítógépes trükkök első nagy sikerfilmje.

6. A közeli képekhez így is megépítettek néhány dinoszauruszt fizikai valójukban is, ezeket motorok mozgatták belülről. A hatalmas T-Rex makett áramkörei egy alkalommal az esőtől bekapcsoltak, és magától elkezdett mozogni a dínó a forgatáson, mintha életre kelt volna.

7. A forgatás Hawaii szigetén zajlott, és egy hurrikán teljesen elmosta a stábot. Az óriási vihar következményeitől mindenki rettegett, kivéve Sir Richard Attenborough-t, aki simán átaludta az egészet, mondván, túlélte ő már a második világháborút is.

8. Laura Dern és Jeff Goldblum nemcsak a filmvásznon flörtöltek egymással, hanem a valóságban is. A forgatás végére már egy párt alkottak, majd egy két éven át tartó jegyesség is következett, mielőtt szakítottak volna.

9. Amikor a hatalmas T-Rex közeledését a pohárban remegő víz jelzi a film egyik leghíresebb jelenetében, akkor valójában a pohártartóra alulról szerelt gitárhúr segítségével idézték elő a rezgést.

10. Senki nem tudja pontosan, milyen lehetett a dínók hangja évmilliókkal ezelőtt, maximum a testfelépítésükből tudnak következtetni a tudósok. A filmhez különböző állathangokból keverték ki a különféle dinoszauruszok hangját, így a T-Rexét kutya, pingvin, tigris, aligátor és elefánt közreműködésével, a Brachiosaurusét delfin- és szamárhangokból.

11. A forgatás végén a szereplőgárda minden tagja kapott ajándékba egy életnagyságú Velociraptor makettet. Laura Dern a gyereke szobájába tette először, de túl félelmetesnek bizonyult, így a garázsba került.

12. A Jurassic Park díszbemutatóját 1993. június 9-én tartották a washingtoni Uptown Theater filmszínházban. Az amerikai mozik június 11-én kezdték el vetíteni, a magyarországi filmvásznakra bő három hónappal később, 1993. szeptember 24-én jutott el.

13. Nemcsak óriási kasszasiker, de minden idők addigi legsikeresebb filmje lett a Jurassic Park, ami a 958 millió (mai értéken mintegy 2,3 milliárd) dolláros bevételével egy korábbi Spielberg-rendezést, az E.T.-t taszította le a trónról.

14. A film népszerűsége világszerte nagymértékben megnövelte az érdeklődést a dinoszauruszok iránt. Dínós mesék, könyvek, filmek máig tartó sora követte, az egyetemek paleontológiai szakjaira pedig rekordmennyiségben jelentkeztek a diákok.

15. A Jurassic Parkot két folytatás követte, majd egy hosszabb kihagyás után egy újabb trilógia, immár Jurassic World néven. Az eddigi utolsó mozifilm, a 2022-es Jurassic World: Világuralom visszahozta a történetbe a legelső film néhány szereplőjét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.