Egy korszakos színész legemlékezetesebb pillanatai: ezek a kedvenc Denzel Washington-filmjeink

Denzel Washington film színész magazin Oscar
Augusztus utolsó napján kerül a hazai mozikba A Védelmező 3., amiben Denzel Washington visszatér a karrierje egyik emblematikus szerepéhez. Itt az ideje, hogy listába gyűjtsük a többit is!

Az ötvennegyedik hadtest (1989)

Denzel Washington karrierje nagy áttörését hozta meg a nyolcvanas évek végén Az ötvennegyedik hadtest, az amerikai polgárháború első, feketékből álló egységének igaz története. A szökött rabszolgából a szabadságáért harcoló katonává váló, egy szebb jövőjű hazáért az életét áldozó Trip közlegény eljátszásáért Oscart is kapott, a kategóriában mindössze második fekete színészként a történelem során.

Philadelphia - Az érinthetetlen (1993)

Az egész világ gondolkodását változtatta meg egy akkor még rejtélyes betegségről a Philadelphia a kilencvenes években. Az AIDS-fertőzöttsége miatt kirúgott meleg férfi mellé álló ügyvédnek ugyanúgy le kellett küzdenie a filmben az előítéleteit, ahogyan a nézőknek is.

Kiképzés (2001)

A pályája során legtöbbször szimpatikus, humánus figurákat játszó Washington akkor is zseniális tud lenni, amikor negatív karaktert alakít, ezt pedig a Kiképzés bizonyította be mindennél jobban, és újabb Oscart érően. Az egyetlen nap alatt játszódó történetben a rutinos zsaru látszólag az utca törvényeire vezeti rá az újonc társát, de valójában ördögi játszmát folytat vele.

Éli könyve (2010)

Posztapokaliptikus látványfilm, ami többet is akar, mint csak ütős akciókat. A sivatagosság vált Földön egyedül vándorló Denzel Washington pedig épp az a színésznagyság, aki az ütős akciókba is képes többet csempészni.

Kényszerleszállás (2012)

Embermentő hős vagy felelőtlen függő? Az utasait egy légiszerencsétlenségben bravúrosan megóvó, közben viszont megkérdőjelezhető életmódot folytató főhős története épp azt mutatja meg, hogy a valóságban sosem fekete vagy fehér egy ember megítélése. Ennek rétegeit pedig Washington színészi képességeivel lehetett megmutatni.

Ördög a részletekben (2021)

A legutóbbi nagy alakítását ebben a kevésbé közismert sorozatgyilkosos thrillerben nyújtotta Washington egy pocakos kisvárosi zsaru szerepében, aki egyszer csak szimatot fog, és onnantól muszáj mennie előre az igazságért. Bravúros karaktertanulmány, Washington-módra.

A Védelmező-filmek (2014-2023)

Egyetlen figurát sem játszott el annyiszor a karrierje során Denzel Washington, mint a visszavonult különleges ügynök Robert McCallt, akit valahogy mégsem hagynak sose teljesen visszavonulni a világban tapasztalt igazságtalanságok. Augusztus 31-én már a harmadik felvonás érkezik a szériából, ezúttal itáliai helyszínekkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.