65 éves lett Jamie Lee Curtis, aki a gyógyszerfüggőségét a családja előtt is titokban tartotta

színésznő függőség Jamie Lee Curtis születésnap
Sikolykirálynőként fél a horrorfilmektől, kétmillió dollárra biztosították a lábait, magazinból nézte ki a férjét, és bárónőként jut éttermi asztalhoz. 65. születésnapját ünnepli a magyar származású hollywoodi filmcsillag Jamie Lee Curtis, akiről ez alkalomból összegyűjtöttünk egy nagy adag érdekességet.

Világsztárok voltak a szülei, de apa nélkül nőtt fel

1958. november 22-én Los Angelesben született két hollywoodi filmcsillag, Janet Leigh és Tony Curtis gyerekeként. A szülei négy évvel később elváltak, és az apja ezután szinte egyáltalán nem volt jelen az életében. Az édesanyjával viszont közel álltak egymáshoz, és később két filmben (A köd, Halloween H20) is szerepeltek együtt.

Jamie Lee Curtis és édesanyja Janet Leigh Forrás: Photo12.com - Collection Cinema / Photo12 via AFP

Magyarországhoz is kötik a gyökerei

Az apai nagyszülei Mátészalkáról kivándorolt zsidó emigránsok voltak, a Dohány utcai és a mátészalkai zsinagóga felújításához anyagi segítséget is nyújtott. Az anyai nagyapja brit és német felmenőkkel rendelkezett, az anyai nagymamája pedig egy dán családból jött.

Sikolykirálynőként fél a horrorfilmektől

A karrierjében az áttörést a Halloween – A rémület éjszakája című horrorklasszikus hozta el, ami után sorban szerepelt az ilyesfajta műfajú filmekben, és rá is ragasztották a „sikolykirálynő" címkét. Bármennyi horrorban működött is közre, de a színésznő a saját szórakoztatására egyáltalán nem kedveli a zsáner alkotásait, mert túlságosan fél a nézésük közben.

Hat különböző évtizedben játszotta el ugyanazt a karaktert

A Halloween-filmekben játszott karaktere, Laurie Strode végigkísérte az egész karrierjét. Olyannyira, hogy hat különböző évtizedben is eljátszotta a figurát, ami páratlan teljesítménynek számít Hollywoodban. A legutóbbi alkalom tavaly történt, és A Halloween véget ér című filmmel elvileg végleg elbúcsúztatta Laurie-t.

Kétmillió dollárra biztosították a lábait

A nyolcvanas években ő számított az egyik legnagyobb hollywoodi szexszimbólumnak, köszönhetően elsősorban az Ingerlő idomok című filmben játszott szerepének. A formás combjai különösen nagy hírnévnek örvendtek, és amikor egy harisnyamárka szerződtette őt reklámarcnak, akkor a lábaira 2 millió dolláros biztosítást kötöttek.

Két örökbefogadott gyereket nevelt fel

1984 óta él kapcsolatban a filmkészítő Christopher Guesttel, akit egy magazinban látott meg először, és már akkor elhatározta, hogy ez a férfi egyszer a férje lesz. A házaspár két örökbefogadott gyereket, két lányt nevelt fel együtt.

Jamie Lee Curtis, és lányai, Annie Guest és Ruby Guest Forrás: AFP/Michael Tran

Bárónőként foglal asztalt

A férje egy brit arisztokrata család sarja, aki megörökölte az essexi Haden-Guest bárói címet is. Amikor Jamie Lee Curtis valamelyik előkelő londoni étteremben akar asztalt foglalni, akkor nem a saját nevén próbálkozik először, hanem Lady Haden-Guestként, mert úgy nagyobb sikerrel jár.

A családja előtt is titokban tartotta a függőségét

Egy évtizeden át szenvedett függőségben a Vicodin nevű gyógyszertől, amit először egy plasztikai műtét után írtak fel neki fájdalomcsillapítóként, majd idővel teljesen eluralkodott a mindennapjain is. A függőségét sokáig a családja előtt is titokban tartotta, és csak akkor állt eléjük, amikor elkezdett egy terápiás foglalkozásra járni.

Az Oscar-gála után magyarul énekelt

Jamie Lee Curtis az idei évben jutott el a csúcsra a szakmai díjak tekintetében, mivel a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben játszott adóellenőr mellékszerepéért megkapta az Oscar-díjat. A gála után újságírói kérdésre elmondta, hogy nagyon szereti a magyar örökségét, és még a Katica, katica című dalocskát is elénekelte.

Doktornőként láthatod legközelebb

Az idei évben a Kísértetkastély című film népes szereplőgárdájának tagjaként fordult meg a hazai mozivásznakon, a kisképernyőn pedig A mackó című éttermes kultsorozat második évadában bukkant fel két epizód erejéig. De már leforgatta a Borderlands című akció sci-fit is, ami az azonos című videojáték filmváltozata, 2024 nyarán érkezik a mozikba, és a színésznő Dr. Patricia Tannist alakítja benne.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.