Pesti mesék: Kern András dalt írt róla, a régi városi polgárság mulatni és puffogtatni járt erre a térre

Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei -
városfalak Pesti mesék vers Lövölde tér
Ha arra tippelsz, hogy a pesti Lövölde térnek köze van a fegyverhasználathoz és a budai Lövőház utcához is, akkor jó nyomon jársz. De mi az összefüggés, és hova tűntek az ehhez kapcsolódó épületek?

A mai Lövölde tér ugyanúgy két kerület, a VI. és a VII. határán helyezkedik el, mint a belé torkolló Király utca. A környék a 18. században kezdett el betelepülni, korábban csak majorságok álltak errefelé. De még akkor is ritkásan lakott területnek számított, amikor 1840-ben megépült a nevét adó díszes épület – ami épp azért itt épült meg. De mi is volt ez az aztán mindössze 50 évig álló Lövölde?

Egészen a 19. századig nem létezett a városokban olyasfajta szervezet, mint manapság a rendőrség, ezért aztán (részben) a polgárok feladata volt a rend fenntartása is. A különböző városi céhek olyasfajta szolgálatot is elláttak, mint amilyen manapság a polgárőrség, csak épp ezt felfegyverezve tették. Emellett pedig háború esetén a város katonai védelméből is ki kellett venni a részüket, ezért aztán minden tagnak tudnia kellett használnia a fegyvereket.

VII. Lövölde tér, szemben a Városligeti fasor, a felvétel 1890 után készült. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

Ezek az intézmények aztán idővel már nem csak lőgyakorlatoknak adtak helyet, de kávéházaknak, éttermeknek, társalkodó és tánctermeknek is, körülöttük nem egyszer parkokkal, szóval a társasági élet igazi központjaiként működtek.

Pesten az első ilyen lövölde a város fala mellett állt a Hatvani kapunál, körülbelül a mai Astoria helyén. A fából készült lövöldét 1776-ban alakították át kőépületté, de ebben az új formájában nem sokáig működött. A város terjeszkedése, a városfalak bontása és új utcák kialakítása miatt költöznie kellett az intézménynek, és 1789-ben már új helyen nyílt meg: a mai Vámház körút belső oldalán, körülbelül félúton a Fővám és a Kálvin terek között. (Az itt húzódó Királyi Pál utca neve sem véletlenül volt korábban Puskás utca és Lövöldöző utca.) Először egy ideiglenes épületben működött, majd 1824-ben nyílt meg Hild József ötlete és Zambelli András tervei nyomán az a díszes Lövölde, amit sokan a korabeli Pest legszebb épületének tartottak.

Az 1838-as nagy pesti árvíz azonban elpusztította ezt az épületet is, és amikor újra felhúzták, akkor már a helyét is megváltoztatták, hiszen a belvárosi terület kellett a bérházaknak.

Így került a mai Lövölde térre 1840-ben, és hogy milyen nagyra tartották a korábbi épületet a városlakók és az építész szakma is, azt jól jelzi, hogy szinte változatlan formában húzták fel az új helyén. Maga a tér 1874-ben kapta meg a Lövölde tér nevet, és azután már nem sokáig állt itt a névadó épület: 1890-ben lebontották, ismét csak kellett a hely az új bérházaknak, és az idők változásával az eredeti funkcióját is elvesztette már.

Lövölde tér Forrás: Wikipedia

A Lövölde tér számos híres művészt is megihletett. 1899-től Krúdy Gyula lakott az egyik sarokházában, és így írt az ablakából elétáruló látványról:

A Lövölde tér címet viseli Kern András egyik leghíreseb dala is, ami egy szomorú szerelem emlékét köti össze a környékkel, és amit később a Budapest Bár is feldolgozott.

De a kortárs magyar irodalom sem maradt itteni emlék nélkül, Parti Nagy Lajos 2003-as verse is a Lövölde tér címet viseli:

„Üres a luggadt, szélsepert ég,
Lövölde tér, ősz, szürkület,
a bősz platánok mind leverték
már mérgüket és enyvüket,
a lombjuk tarlott és süket,
csak lóbázzák a koraestét,
keserű, elhányt terhüket,
Baka Pistát ma eltemették,
a vers segít kimondanom,
holnap temetik Csorba Győzőt,
fekszik majd a ravatalon,
Lövölde tér, minden napom
falhoz állítja az előzőt,
bábút egy lőgyakorlaton."

A Pesti mesék sorozatunk korábbi részeit itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.