80 éves lett Sir Ben Kingsley, akit a Beatles tagjai próbáltak rábeszélni zenei karrierre

névváltoztatás magazin Ben Kingsley színészkedés karrier
Az eredeti neve Krishna, 40 évesen lett filmsztár, az interneten bukott le a hűtlen felesége, és a nyolcadik X után sem lassít. A színésznagyság Ben Kingsley jubileumi születésnapját ünnepli, az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla.

Az eredeti neve Krishna

Az angliai Scarborough városában jött világra 1943. december 31-én, Krishna Bhanji néven. A születési nevét a karrierje kezdetén változtatta meg, mert azzal esélye sem lett volna akkoriban betörni az angol színházi szakmába. A Ben az édesapja becenevéből jött, a Kingsley pedig a nagyapjától, aki Clove King néven ismert fűszerkereskedő volt Zanzibáron.

A származása kötődik a leghíresebb szerepeihez

Az orvosként dolgozó édesapja Zanzibáron született, de egy indiai családban, akiket Gudzsarát régióhoz kötöttek a gyökereik – innen származott Gandhi is, akit aztán Kingsley eljátszott az egyik leghíresebb filmjében. A modell és színésznő édesanyja angol nemzetiségű volt, de a felmenőik között a család legendárium szerint kelet-európai zsidók is találhatók – mint Kingsley a Schindler listájában játszott karaktere.

A Beatles tagjai akarták rábeszélni zenei karrierre

Pályakezdő színészként szerepelt egy olyan előadásban, aminek a Beatles menedzsere, Brian Epstein volt a producere. A dalszerzést és éneklést is magában foglaló közreműködése olyan sikeresnek bizonyult, hogy nem csak Epstein, de az előadást megnéző Beatles tagjai is próbálták rávenni Kingsleyt, hogy hagyja a színészkedést, és inkább kezdjen zenei karrierbe. Ő azonban maradt a kaptafánál, és a következő évben szerződtette a híres Royal Shakespeare Company.

40 évesen lett filmsztár

A karrierje első másfél évtizedében inkább csak az angol színpadokon számított ismertnek, mellette csak néhány tévésorozatban bukkant fel. Mindössze élete második mozifilmes szerepét jelentette a Gandhi című szuperprodukció, amiben a 20. századi világtörténelem egyik leghíresebb alakját díjak egész sorát, köztük Oscart érően játszotta el.

Magányos a forgatásokon

Nem keresi a kollégák és stábtagok társaságát a filmforgatásokon, nem szokott részt venni az esti lazításokban. Ilyenkor inkább a szobájába megy, és készül a másnapi munkára. Azt mondja, egy forgatáson számára a színészi játék a legnagyobb szórakozás, a kikapcsolódásra pedig máskor kerít inkább sort.

Nagyon büszke a lovagi címére

2002-ben tüntette ki az angol királynő lovagi címmel a színjátszás terén nyújtott életműve elismeréseképpen. Kingsley azt nyilatkozta, hogy többre tartja ezt a történelmi címet, mint az Oscar-díját, és utána ragaszkodott hozzá, hogy a stáblistákra már Sir előtaggal írják ki. Sőt, a forgatásokon is így kellett őt szólítani, és ezzel csak akkor állt le, amikor gúnyos cikkek jelentek meg ezzel kapcsolatban.

Az interneten bukott le a hűtlen felesége

Kingsley négyszer nősült meg, és négy gyerek édesapja. Az első két gyereke még a névváltoztatása előtt született a színésznő Angela Morant-nal kötött korai házasságból, így nekik Bhanji a vezetéknevük. A második házassága a színházrendező Alison Sutcliffe-hez kötötte 14 éven át, mindkét közös gyerekükből színész lett. A harmadik felesége 2003 és 2005 között Alexandra Christmann volt, akitől azután vált el, hogy az interneten képek kezdtek terjedni, amiken egy másik férfival csókolózott. A negyedik házassága 2007 óta tart a brazil színésznő Daniela Lavender oldalán.

Jól megy neki a kivonulás

Előszeretettel alkalmazzák őt történelmi filmekben és bibliai témájú produkciókban. A híres Exodoszt, a zsidók kivonulását Egyiptomból például már három filmben is megvalósította: Mózes (1995), Tízparancsolat (2007), Exodus: Istenek és királyok (2014).

80 felett sem lassít

Legutóbb Wes Andersonnak a Netflix számára készített mesés rövidfilmjeiben bukkant fel (Méreg, Henry Sugar csodálatos története), de a jövőben sem kell nélkülöznünk Ben Kingsleyt. A közeljövőben nem kevesebb, mint kilenc produkcióban bukkan majd fel mozivászontól kisképernyőig, köztük olyan csemegékkel, mint Terence Malick Jézus-filmje (The Way of the Wind), egy új Marvel-sorozat (Wonder Man), Tell Vilmos-feldolgozás (William Tell), sivatagi történelmi film (Desert Warrior) és bérgyilkosmozi (The Killer's Game).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.