Új programok, sorozatok indulnak a magyar kultúra napjának hetében a Magyar Nemzeti Múzeumban

a magak kultúra napja, nemzeti múzeum, Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Polyák Attila/Life.hu -
kultúra Nemzeti Múzeum kiállítás programajánló
Új kiállítások, új programok indulnak a Magyar Kultúra Napjának hetén és egy új ismeretterjesztő, könnyed hangvételű videósorozat a Múzeum közösségi oldalain. Bérczes Zsigmond, a Nemzeti Múzeum kreatív igazgatója kiemelte: fontos, hogy a nemzet múzeumaként az értékőrzés területén túl részt vegyen a közösség formálásban, a társadalmi felelősségvállalás területén is aktívan jelen legyen és minden korosztály számára olyan élmény nyújtson, amit egy életre magával vihet, és amelyért többször is visszatérhet a Nemzeti Múzeumba.

Az igazgató hangsúlyozta, az érdeklődés felkeltése, a tárlatok szemléletének folyamatos megújítása, a kor és a közönség igényeihez igazítása ugyanolyan fontos, mint a gyűjtemény felügyelete, megőrzése és bővítése. A múzeum decemberben csatlakozott több jótékonysági akcióhoz, és talán még egy kiállítás megvalósulását sem kísérte olyan közösségi és társadalmi összefogás, mint a nagysikerű Magyar Menyasszony kiállítást, amelynek az anyaga a múzeumi szakma, kutatók, hivatásos gyűjtők és magánemberek összefogásából, felajánlásaiból állt össze. Ezt az utat folytatva alakulnak a múzeum programjainak és kommunikációs tevékenységének kreatív irányai a következő hetekben.

Új programok, sorozatok indulnak a Magyar Kultúra Napjának hetében a Nemzeti Múzeumban Fotó: Polyák Attila/Life.hu

„Van bennünk valami közös címmel sorozatot indítunk a Magyar Nemzeti Múzeum közösségi csatornáin. A célunk, hogy minél egyszerűbb módon elérhetővé tegyük azt az ismeret- és tudásanyagot, amit a múzeum a magyarok közös múltjáról őriz, és bemutassuk azokat a múltbeli ereklyéket, különleges tárgyakat, amelyek a köz tulajdonai. Újdonságként a múzeum a gyűjteményeibe is betekinthetnek majd, amelyek a nyilvánosság számára nem elérhetők, olyan exkluzív tárgyakat láthatnak majd, amelyek speciális tárolást, védelmet igényelnek, sok sok kulisszatitkot árulunk majd el. A sorozatban az intézmény művészettörténészei, történészei, régészei, restaurátorai mutatják majd be, melyek azok az őrzött kincsek, érdekes történetek, amikre mindannyian büszkék lehetünk és amikből tanulhatunk. Tavaly indítottuk el hazai múzeumként az elsők között a TikTok csatornánkat, és bízunk benne sokan fogják követni milyen kincseink vannak, honnan indultunk magyarokként és hova tartunk, és mi mindent őrzünk, amiről nagyon kevesen hallhattak eddig" – ismertette Bérczes Zsigmond.

A következő hónapokban olyan témákat dolgozunk fel és mutatunk benne, amivel mindenki tud azonosulni, amiben mindenki talál kapcsolódási pontot"

 

Ezen a héten a Life.hu oldalán kiemelt szerepet a kultúra, minden nap friss tartalmakkal jelentkezünk a témában. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. 

Az emléknap alkalmából a héten több kulturális program is várja az érdeklődőket:
Éjszakázz a Néprajzi Múzeumban: izgalmas programok várják az érdeklődőket országszerte a magyar kultúra napján
 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.