Éjszakázz a Néprajzi Múzeumban: izgalmas programok várják az érdeklődőket országszerte a magyar kultúra napján

Forrás: IFK / Palkó György -
Kölcsey Ferenc kultúra himnusz programok magyar kultúra napja
Ezen a héten a Life.hu oldalán a kultúra kap kiemelt főszerepet. A hét minden napján jelentkezünk a témával kapcsolatos kiemelt tartalommal. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az emléknap alkalmából a héten több kulturális program is várja az érdeklődőket, ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorral.

Magyar kultúra napja a Néprajzi Múzeumban

Január 23-án a török hódoltság korának kerámiaművészete kerül fókuszba. A programon kiderül, milyen gyökerekre tekint vissza a 19. század második felében szárnyra kapó népművészet. Az ugyancsak hamarosan záródó, a múzeum legújabb műtárgyait, műtárgyegyütteseit bemutató Zárvatermő című kiállításhoz fűződő előadás a 16-18. századi hódoltsági kerámiatörténet történetét, elsősorban északkelet-magyarországi emlékeit mutatja be. Mindemellett a Néprajzi Múzeum állandó tárlatai mellett 5 időszaki kiállítással, valamint az azokban elmélyülést kínáló tárlatvezetésekkel várja a látogatókat.

A Néprajzi Múzeum állandó tárlatai mellett 5 időszaki kiállítással várja a látogatókat. Forrás: IFK / Palkó György

Január 26-án pedig lehetőség adódik a múzeumban éjszakázni, elemlámpával a kézben a terekben, folyosókon, raktárban barangolni, felfedezni egy kész kiállítást és be is lehet fejezni egy félkészet. Bárki kipróbálhatja a subán alvást, akinek van kedve összeszerelhet egy priccset vagy akár kuckót építhet a társaival.

Filmportrék az Urániában

A jeles nap alkalmából az Urániában 9 olyan alkotást nézhetünk meg január 22-én, amely jelentős magyar személyiségek életét, kalandjait, küzdelmeit mutatja be, dokumentumfilm vagy játékfilm formájában.

A Semmelweis Ignác életét feldolgozó film is látható az Urániában Forrás: Intercom

Kortárs írók (Bereményi kalapja, Saját erdő), zenészek (Cseh Tamás film, Ott torony volt), sportolók (Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes, Magasságok és mélységek) izgalmas történeteibe nyerhetünk bepillantást, illetve egy 19. századi orvos és egy mai természetrajongó életébe is betekinthetünk.

Magyar kultúra napja a Klebersberg Kultúrkúriában

A Klebersberg Kultúrkúria a 70 éves diafilmgyártást ünnepli a magyar kultúra napjával összekötve. 70 irodalmi mű egy-egy diafilm illusztrációját, 32 grafikusművész alkotását válogattuk egy csokorba. Képző- és grafikusművészek legjobbjai készítették nagy szakértelemmel és műgonddal a sokszor terjedelmes irodalmi művek illusztrációit, nemegyszer 50-70 képkockát címenként. Ennek megünneplésére január 12. és február 11. között egy különleges kiállítás tekinthető meg a helyszínen, díjmentesen.

A Klebersberg Kultúrkúria a 70 éves diafilmgyártást ünnepli a magyar kultúra napjával összekötve. Forrás: OSA Archívum

Nyílt nap az Országos Széchenyi Könyvtárban

Nem is lehetne méltóbb helyszínen megünnepelni a magyar kultúra napját, mint az Országos Széchenyi Könyvtárban, ahol nem mellesleg a Himnusz kéziratát is őrzik. Számos előadás, program várja az ide látogatókat. Szó lesz többek között a Nemzeti Színház szövegkönyveiről, hírhedt kritikákról, Kölcsey Ferencről, Berzsenyi Dánielről vagy a 175 éves Szent István Társulatról, és nagy a gyanúnk, hogy a raktárséták, a szabadulószoba és más családi programok nem csak a kéziratok és a régi nyomtatványok iránt érdeklődőknek lesznek izgalmasak.

Az Országos Széchenyi Könyvtárban őrzik a Himnusz kéziratát. Forrás: MTI/Róka László

„Magyarok a Kárpát medencében" est Monoron

A magyar kultúra napján 2024. január 22-én 18:00-tól Benkő Péter tart előadást a Vigadó Kulturális és Civil Központban Monoron. Témája a honfoglalástól napjainkig tartó időszakot öleli fel, hogy a különböző korok írói, művészei hogyan alkottak és minként éltek. Az est a „Magyarok a Kárpát medencében" címet viseli. Az előadás során felcsendülnek megzenésített versek és népdalok is.

Benkő Péter kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színművész tart előadást a Vigadó Kulturális és Civil Központban Monoron. Fotó: Polyák Attila - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.