Magyar Közút Zrt. Zala megye havazás Mátra Szél riasztás Kékestető
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hegyekben már pár centis a hóréteg és a fővárosban is havazik. Közben áradnak a folyók Zala megyében. A metsző szél miatt pedig riasztást adtak ki.

Visszavonhatatlanul itt a tél. A hétfő hajnalban kezdődött havazás miatt 4 centiméter vastagságú hótakaró alakult ki az ország legmagasabb pontján, Kékestetőn. Azzal számolnak, hogy a mínusz 2-3 fokos hidegben megmarad, sőt vastagabbá is válik a hótakaró, mivel további havazásokra számítanak - tudósít az MTI.

Forrás: Thinkstock

A Magyar Közút közölte: a friss hó vastagsága 1-3 centiméter a Mátrában. Az autópályák, a fő- és mellékutak latyakosak, vizesek, a térségben most is szálingózik a hó vagy havas eső esik, a látótávolság helyenként csupán 50-100 méter. Arra kérik a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnak, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon.

Vas megyében pedig az áradás okoz gondot. Szentgotthárdnál már apadásnak indult a Rába, hétfő reggel első fokúra minősítették vissza az árvízvédelmi készültséget. Afolyó körmendi szakaszán az esti órákban várják a tetőzést - közölte a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A katasztrófavédelmi műveleti szolgálat munkatársai és a szombathelyi katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemléket tartanak a Sorok és Pinka patakok mellett fekvő településeken Balogunyomnál, Sorkifaludnál, Sorkikápolnánál, Sorokpolánynál, Szentpéterfánál, Jáknál, Pornóapátinál, Horvátlövőnél, illetve Vaskeresztesnél. A települések polgármestereit értesítették a várható árhullám levonulásáról, a helyi önkéntes tűzoltó egyesületek tagjai pedig az éjszaka folyamán folyamatos figyelőszolgálatot láttak el. A közútkezelő szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendű út Bük és Acsád, Rönök és Csörötnek, Vasszentmihályfa és Csörötnek, illetve Rábagyarmat és Rátót közötti van teljesen lezárva az áradások miatt, a Pinkamindszent és az országhatár közötti utat pedig fél szélességben zárták le.

A Dunántúlon és a Duna vonalában viharos, 60-80 km/h, a Dunántúli-középhegység térségében néhol 80-85 km/h körüli széllökések várhatók. Az ország északkeleti részén kis területen a délutáni órákig kialakulhat egy-egy 65-70 km/h körüli széllökés. Mindezek miatt elsőfokú riasztás van érvényben országszerte - írja a met.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.