Rejtett kincsek a legromantikusabb európai városokban - te hova utaznál legszívesebben?

Valentin nap romantika valentin 2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Valentin-nap környékén szinte magától értetődő ötlet ellátogatni Európa romantikus fővárosaiba. De mi lenne, ha idén nem a turistaáradathoz csatlakozva látogatnád végig a legismertebb látnivalókat, hanem inkább a rejtett kincseket keresgélnéd?

Róma minden szeglete romantikus

A Szent Péter-bazilika, a Spanyol-lépcső és a Trevi-kút természetesen kihagyhatatlan, de a kötelező látnivalók után érdemes elszakadni a legismertebb turistaútvonalaktól, és sétálni egyet a Porta Portese vasárnapi bolhapiacán, vagy az Aventinus-dombon, a Giardini degli Aranci parkban, amely ugyan tavasszal és nyáron látványosabb, ám ilyenkor is kellően romantikus helyszín.

Bal kép: a máltai lovagrend épületének kulcslyuka Jobb felső kép: Giardini degli Aranci park Jobb alsó kép: Porta Portese Forrás: www.romanditaly.com, Fotó: Giulia Gattuso, Steve McCurry

Ne felejts el benézni a máltai lovagrend épületének mesterien megtervezett és elhelyezett kulcslyukán, ugyanis bármilyen hihetetlen, innen nyílik az egyik legjobb kilátás a Szent Péter-bazilika kupolájára. A nevezetes kulcslyuk a Piazza dei Cavalieri di Maltán található. Ha az ókori Róma hangulatára vágysz, a Colosseum és a Fórum után látogass el a Via Appia Anticára is, amely szintén kiváló helyszíne a romantikus sétáknak.

A város északkeleti részén fekvő Quartiere Coppede valóságos szecessziós mesevilág, itt Róma egy egészen más arcát ismerheted meg.

Life.hu tipp

Gyertyafényes vacsorákra a klasszikus olasz filmekből ismert római hangulatot árasztó Trastevere negyed a legjobb választás, a legfinomabb fagyit pedig a San Crispinóban szolgálják fel (Piazza della Maddalena 3. és Via della Panetteria 42.).

A Life.hu extra tippje

Járd be Rómád, és fedezd fel a rejtett kincseit! Városlátogatás Rómában, magyar nyelvű idegenvezetéssel - 84.900 forint/fő/3 éjtől

Prága, a valódi ékszerdoboz

Ha történelmi hangulatra vágysz, de szeretnéd elkerülni a Hradzsinba látogató tömegeket, célozd meg a kedveseddel inkább Vysehrad várát. A név nem véletlen: az erődítmény a mi Visegrádunkhoz hasonlóan egy magaslatra épült, innen ered az elnevezése. A város Smychov negyedében, a Kinský zahrada parkban áll Szt. Miklós hangulatos fatemploma, amely eredetileg egy ukrán faluban épült fel, majd 1929-ban, darabjaira szedve szállították Prágába, ahol a mostani helyén építették újjá. Nem könnyű megtalálni, épp ezért nem vonzza turisták seregeit, pedig a hely valóságos kis ékszerdoboz. Az Emauzy kolostor a város ismert látnivalóinak közelében fekszik, mégis sokan elmennek mellette, pedig az 1348-ban alapított hely már csak gótikus freskói miatt is megér egy látogatást.

Life.hu tipp

A Velkoprevorske Namesti névtelen hídján messziről látszanak a szerelmesek által elhelyezett lakatok – ti is itt hagyhatjátok a sajátotokat!

London elvarázsolt világa

Londont sokan nem tartják kifejezetten romantikus úti célnak, pedig itt is bőségesen van hely és alkalom a romantikázásra. A Kensington High Street fölötti tetőkertek 0,6 hektáros mesterséges oázisában például három tematikus kertet is találtok, ahol elbújhattok a város nyüzsgése elől. A London Bridge és a Tower között félúton fekvő parkban a St-Dunstan-in-the East plébániatemplom romjai csábítanak sétára: az 1100-ban épült templom először az 1666-os londoni tűzvészben sérült meg súlyosan, de ekkor még helyrehozták. Amikor viszont a második világháborúban nagyrészt elpusztult, már nem építették újjá, inkább egy nyilvános parkot alakítottak ki körülötte.

Forrás: www.londonmandir.baps.org

A város északkeleti részén található Európa első tradicionális hindu temploma, a BAPS Shri Swaminarayan Mandir, ismertebb nevén a Neasden-temlom, amelynek építéséhez 5000 tonna hófehér márványt használtak fel, és amely a londoni télbe is képes elhozni India hangulatát.

Life.hu tipp

London legeldugottabb múzeumában, a Hoxton Overground metrómegállónál található Geffrye Múzeumban történelmi lakásbelsőkben gyönyörködhetsz. A múzeum kertje is figyelemre méltó, kávézója pedig remek hely a felfrissüléshez.

A Life.hu extra tippje

Valentin-nap Londonban, Európa egyik legpatinásabb fővárosában - 59.900 forint/fő/3 éjtől

Párizs, az örök klasszikus romantikára vágyóknak

A szerelmesek városának is vannak még fel nem fedezett tartalékai: a város védőszentjének, a Párizst 451-ben a hun hódítástól megmentő Szent Geneviéve-nek emlékét őrző Eglise St-Etienne-du-Mont templom a Panthéonnak is otthont adó Place Ste-Geneviéve-en található, és sokak szerint az egész város egyik legszebb egyházi épülete.

Forrás: www.saintetiennedumont.fr, Wwikipédia

A Jardin des Serres d'Auteuil üvegházai menedéket adnak a februári hideg elől, trópusi növényei, állatai és halakkal teli medencéi pedig fantasztikus látványt nyújtanak. A Musée Marmottan Claude Monet-nek otthont adó villa szintén a világváros egyik rejtett gyöngyszeme: Monet képeinek hatalmas gyűjteménye mellett más impresszionista festők, például Pissarro, Renoir, Manet, Degas és Caillebotte műveit is megtalálod itt.

Life.hu tipp

A Párizs történelmének érdekességeit bemutató Carnavalet Múzeum egyik legérdekesebb pontja Georges Fouquet ékszerboltja, amelyet eredeti formájában csodálhatsz meg: az Alphonse Mucha által 1901-ben tervezett üzletbelsőben egy kicsit te is a múlt század eleji szerelmesek helyébe képzelheted magad, akik közül sokan itt választottak jegygyűrűt maguknak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.