Romantika útközben: Itt lakatolj az örök szerelemért!

Forrás: Thinkstock -
lakat Helsinki utazás szerelem Kreml
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Véget ért egy korszak Párizsban. A városvezetés a nyáron úgy döntött, biztonsági okokból eltávolítja a 45 tonnányi szerelemlakatot a híres Pont des Artsról, de más országokban is veszélyt jelentenek a köztereken megjelenő lakatfalak. Ugyanakkor, ha körbenézünk a világban, úgy tűnik, a lakatolásőrület megállíthatatlanul terjed, és hiába minden ellenintézkedés, az örök szerelem zálogai büszkén csillognak falakon, hidakon, kerítéseken. Mutatjuk, hol vannak a legérdekesebbek!

Modern kori Rómeók és Júliák

Immár több éve a szerelmesek lakatfala Köln egyik legérdekesebb látványossága. Az apró szerelemszimbólumok a dóm közelében lévő Hohenzollernbrückénél, Németország legforgalmasabb vasúti hídjánál találhatóak. A gyalogos- és a kerékpársávot elválasztó kerítéseken a becslések szerint mintegy 40 ezer színes lakat lóg, ami azért is figyelemreméltó szám, mert a hagyomány csupán néhány éve kezdődött.

Forrás: Thinkstock

„Szerelemerdő" Moszkvában

Ha a Kreml környékén jársz, érdemes elsétálnod a Luzskov hídhoz, ami régóta a szerelmespárok kedvelt célpontjának számít. A sétányon több tucat fémből készült fa található, ami egy kortárs művészeti installációnak tűnhet, de valójában „boldogságlakatok" lenyűgöző gyűjteményei ezek. Az első fát 2007-ben telepítették ide, ám az érdeklődők számának növekedésével párhuzamosan egyre több fa került az útra, ma pedig már egész szoborcsoport hirdeti a szerelem időtlenségét.

Forrás: Thinkstock

Egy tragikus románc emlékére

A legenda szerint a szerelemlakat hagyománya a szerb Vrnjačka Banja városából származik - a helyi lányok egy tragikusan végződő románc emlékére kezdték el saját lakatjaikat az egyik hídra erősíteni, így remélve saját boldogságukat. A fiatal tanítónő és a szerb tiszt találkahelye ma is rendkívül népszerű a turisták és az itt élők körében. Ha Európa egyik leghíresebb fürdővárosában töltesz néhány napot a pároddal, jelképesen ti is pecsételjétek meg itt a szerelmeteket.

Forrás: Thinkstock

Kéz a kézben - Helsinkiben

A finn főváros fiatalos, vibráló, gyönyörű, tele csodálatos meglepetéssel, rengeteg hangulatos kávézóval és fantasztikus épülettel. Tökéletes úti cél egy hosszú hétvégére! Ha meghitt pillanatokra vágysz kedveseddel, sétáljatok át a piactéren a Katajanokka negyed irányába, és a 'Ravintola Sipuli' nevű étterem előtt megpillantjátok majd a híres szerelemhidat, ami az összetartozás, a boldogság és a szeretet jelképe is egyben.

Forrás:

Színes jelképek a boldogságért

A prágai ősznek különleges varázsa van, és az aranyló napsütés még inkább növeli a cseh főváros romantikus báját. Az óváros gyönyörű épületei, macskaköves utcái, az ikonikus látnivalók, az élénk színekbe öltöző parkok, valamint a fenséges ételek a kultúra és a gasztronómia iránt rajongókat garantáltan felvillanyozza. A Moldva túlpartján fekvő Kisoldal (csehül: Malá Strana) gyönyörű palotákkal, kertekkel és egy „szerelemlakatokkal" teli gyalogoshíddal csábítja az ideérkezőket, akik a legendás Károly hídon is szemügyre vehetik a sokféle felirattal és díszítéssel ellátott szerelmi bizonyítékokat.

Forrás: Thinkstock

Lakatba zárt érzelmek

Akárcsak szerte a világban, országunkban is szerelmesek tucatjai keresik a leglátványosabb módját annak bebizonyítására, hogy az összetartozásuk örök. Először a pécsi Janus Pannonius utcában jelentek meg ilyen lakatfalak, később a város több pontján is, például a dzsámi korlátján. Ha Zalaegerszegen jársz, az egyik étterem udvarán te is felakaszthatod a saját kis szimbólumodat, de az egri Érseki palotánál, a szolnoki Tiszavirág hídnál, és Nyíregyházán a Hősök terén is találni fogsz egy helyet a lakatodnak.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

A Life.hu extra tippje

Ha őszi kiruccanást tervezel a pároddal, gazdag kulturális és művészeti értékei, gyönyörű szecessziós épületei, színvonalas élményfürdője és hatalmas állatparkja miatt Nyíregyháza remek választás a feltöltődésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.