Rómán és Velencén túl is van élet: rejtett kincsek az ezerarcú Szicíliában

Forrás: Thinkstock -
utazás Szicília kirándulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szicília az a hely, ahova mindenki szeretne eljutni életében legalább egyszer. És hogy miért? Ez a gyönyörű mediterrán sziget hatalmas élményt nyújt a világ minden tájáról érkező utazó számára: különleges bortúrák, fantasztikus ételek, pihentető strandolás, történelmi kalandozások, izgalmas kulturális programok - és a listát még hosszasan folytathatnánk.
Forrás: Thinkstock

Színek, illatok és fények orgiája

„Olaszország legbájosabb régiója: színek, illatok és fények lenyűgöző orgiája – igazi gyönyörűség.” Ezt mondta Sigmund Freud Szicíliáról, és sok oka van annak, amiért te is egy kis irigységgel fogsz innen hazatérni: a napfényes időjárás, a földrajzi sokszínűség, a hegyi falvak megkapó hangulata, a megannyi történelmi emlék, a méltóságteljes Etna és így tovább. A Földközi-tenger legnagyobb szigete az olasz maffia bölcsőjeként ismert, de turistaként valószínűleg nem fogsz a Cosa Nostra tagjaival találkozni, és annyi szépség, annyi lenyűgöző csoda tárul a szemed elé, hogy nem ezen dilemmázol majd. Néha érdemes letérni a jól kitaposott ösvényről, mert a kötelező látnivalók mellett Szicília rengeteg olyan helyet rejteget, amiket az útikönyvek nem elsődleges célpontként említenek, pedig vétek lenne kihagyni őket.

Nyugalom, csend és természet

Ha a „valódi” Szicíliát keresed, a sziget északnyugati sarkában egy igazán mesés helyre bukkanhatsz. Scopello, ez a festői falu a Tirrén-tenger partján található, és csodálatos öblével, sziklán álló őrtornyaival, idilli strandjával maga a képeslapszerű álom. Itt nincs tömeg, nincs zaj, csak zavartalan pihenés, feltöltődés és a természetközeliség semmihez nem fogható érzése. Ha megéheznél, kiülhetsz egy étterem teraszára, a lenyűgöző látvány mellett a feltálalt ételek illata, íze is fokozza a nyaralás élményét.

Scopello Forrás: Thinkstock

Tudtad, hogy Scopello és híres sziklatornyai szerepeltek az Ocean's Twelve című filmben, és Catherine Zeta-Jones a forgatás alatt teljesen beleszeretett ebbe a mesés tengerparti faluba?

Barangolj az ősi múltban!

Ha a borairól híres Marsalában jársz, és feltérképezted gyönyörű barokk óvárosát, hangulatos pincészeteit, szállj kompra, és menj át San Pantaleo szigetére, ahol Mozia (más néven Motya) ősi városának romjait tekintheted meg. A főbb régészeti területeket sétaösvények kötik össze, és az itt található információs táblák segítségével megismerheted a föníciaiak által az i. e. 8. században alapított település múltját. A sziget nagy részét buja, zöld mediterrán növényzet borítja, a tengerillatú friss levegő már néhány perc után felüdít, és a végtelen csend gyorsan feledteti a mindennapok rohanását!

Marsala Forrás: Thinkstock

A Life.hu extra tippje

Olyan üdülőhelyet keresel, ahol valóban kikapcsolódhatsz? Ahol a konyha elsőrangú, és a kulturális látnivalók mellett a változatos táj természeti szépségeit is felfedezheted? Giardini Naxos, ez a nyüzsgő tengerparti település fantasztikus strandjaival, elegáns éttermeivel, hangulatos sétányával és kellemes légkörével tökéletes választásnak bizonyulhat. Szicília-Sporting Baia legjobb ára-260.900Forint/fő/7éjtől

Strandolj vadregényes környezetben!

Szicília álomszép úti cél minden olyan vakációzó számára, aki szereti a homokos strandokat, és mivel a sziget mintegy 1000 km hosszú tengerparttal rendelkezik, nem kétséges, hogy te is könnyen rábukkansz kedvenc vízparti pihenőhelyedre. Ha nem szereted a tömeget, és inkább csendre vágysz, akkor Calamoschét neked találták ki! A Vendicari természetvédelmi terület és a barokk kisváros, Noto között megbújó strandot vadregényes környezete miatt imádni fogod, a színjátszó tenger látványáról nem is beszélve.

Calamoche Forrás: Thinkstock

Montalbano Elicona, a rejtett szépség

Tavaly Gangi, idén pedig Montalbano Elicona nyerte el a legszebb olasz település címet a Rai 3 csatorna egyik műsorának szavazásán, és talán nem véletlenül. Varázslatos természet veszi körül ezt a meglehetősen kicsi, álmos helyet, ahol tiszta időben a Lipari-szigeteket és a világ egyik legaktívabb vulkánját, az Etnát is megcsodálhatod. A település látképét a középkori vár uralja, ami II. Frigyes szicíliai király nyári rezidenciája volt, ám a szűk utcák, sikátorok is páratlan történelmi hangulatot árasztanak. Nézelődés közben érdemes betérned a helyi üzletekbe, a frissen sütött kekszek és a házi készítésű spagettik, makarónik egyszerűen isteniek!

Montalbano Elicona Forrás: motoplatinum.com

Amiért Fellini is rajongott

A halászat, a karneválok és a gyógyfürdők első hallásra furcsa egyvelegnek tűnnek, de ezek a dolgok valóban összefoglalják a déli parton fekvő Sciacca lényegét. Az elbűvölő település - amiért Fellini is a rajongott - hosszú történelme gazdag kulturális örökséget hagyott hátra, és idilli strandjain, kézműves negyedein, műemléki épületein túl vonzereje abban rejlik, hogy még nem fedezték fel maguknak a turisták. A kikötőnek kora reggel különleges atmoszférája van, egy hangulatos étteremben pedig néhány órával később megkóstolhatod az aznapi fogást.

Sciacca Forrás: Thinkstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.