Utazik a család! 4 szuper célpont többgenerációs vakációhoz

Forrás: Thinkstock -
szafari Costa Rica utazás Toszkána Tanzánia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Igazi kihívás, ha különböző korú gyerekekkel kell megszervezni egy hosszabb kiruccanást, de még bonyolultabb a helyzet, ha nagyszülők is csatlakoznak a kalandhoz, hiszen minden család más, és a családon belül is nagyon eltérőek az igények. Az apa az egész napos túrázást választaná, az anya a tengerparton ejtőzne, a kamaszok síelni akarnak, a nagyszülők pedig inkább a városnézős programokat kedvelik. Számtalan lehetőség kínálkozik a szabadidő eltöltésére, de hogy megkönnyítsük a döntést, összegyűjtöttünk néhány helyet, ahol mindenki megtalálja a neki tetsző kikapcsolódási formát.

Szafari Tanzániában

Legyen szó bármilyen életkorú emberről, Tanzánia mesebeli tájképei mindenkit elvarázsolnak. Úti célok tekintetében bőséges a választék, de ha többedmagunkkal vágunk neki a nyaralásnak, az ország északi része tűnik ideális választásnak.

A nemzeti parkok garantáltan lekötik a lurkók figyelmét, az afrikai kultúra sokszínűsége pedig egészen biztosan lenyűgözi a nagyszülőket.

A tanzániai szafari biztos minden generációt lenyűgöz majd - Elefántok a Kilimandzsáró közelében Forrás: Thinkstock

Bár a tanzániai szafarik ritkán tartalmaznak játszóházakat, kölyökklubokat, a bámulatos élővilág és a környezet bőven kárpótolja a gyerekeket a digitális kütyük hiányáért. A „hotel stílusú" lodge-ok maximális biztonságot és különleges élményt nyújtanak az egész család számára, ám ezt is lehet még fokozni: a terepjárós kalandtúrák, a maszáj manyatták és a tábortüzes-csillagos éjszakák életre szóló emlékek maradnak.

Télből a nyárba

Az egyik leggyakoribb probléma a többgenerációs vakációk esetében, hogy egyvalaki tervezi meg az összes szabadidős programot, és mindenki más úgy érzi, hogy az ő igényeire nem igazán figyelnek. Ezt úgy lehet kivédeni, ha nem ragaszkodunk az előre kinézett látványosságokhoz és a feszített tempójú menetelésekhez, hisz a spontán dolgok sülnek el általában a legjobban.

A ráérősebb, kényelmesebb családi nyaraláshoz a Seychelles-szigetek tökéletes úti cél. A három fő sziget - Mahé, Praslin és La Digue - leginkább a luxusüdülőhelyekről ismert,

de hatalmas választékot találunk a családi kézben lévő vendégházakból is, amelyek csupán karnyújtásnyira vannak a szigetcsoport világszínvonalú strandjaitól.

A Seychelles-szigeteken akár egy karnyújtásnyira a tengertől pihenhet a család Forrás: Thinkstock

Barangolás a toszkán fővárosban

Amellett, hogy a reneszánsz kultúra bölcsője és Európa egyik legszebb települése, Firenze gyalog is könnyen bejárható, ami fontos szempont egy multigenerációs nyaralás során.

A másik nagyszerű dolog a toszkán fővárosban, hogy télen is lebilincselő élményt nyújt, így azok a családtagok sem fognak unatkozni, akik esetleg egy másik évszakban jártak itt.

Firenzében rengeteg a látnivaló - Ponte Vecchio, az Öreg Híd Forrás: Thinkstock

A csodálatos dóm, az Uffizi képtár, a Pitti-palota és az Akadémia Galéria egytől egyig kihagyhatatlan látnivalók, s bár nem tartoznak a szokásos turisztikai célpontok közé, a Stibbert Múzeum és az Arcetri Asztrofizikai Obszervatórium felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt érdekes kikapcsolódás. A rusztikus hangulatú Coquinarius egy jó hely ebédre, borozós-beszélgetős estékhez pedig a Piazza San Marcón található éttermet javasoljuk.

Egy trópusi kalandpark, ahol mindenki játszhat

Ha síelés helyett a család inkább tengerpartra és napsütésre vágyik, Costa Ricánál keresve sem találhatna jobb helyet. A közép-amerikai ország igazi játszótér minden korosztály számára: a túrázást a kisebb gyerekek is biztosan élvezni fogják; és a szülők, nagyszülők lehetnek akár kalandvágyó természetűek, akár strandimádók, a trópusi paradicsom rengeteg pihenési és kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A bátrabbak kipróbálhatják a vadvízi evezést, a lovaglást és a szörfözést, de remek családi programnak ígérkeznek Costa Rica gyönyörű strandjai, és a hajókirándulások is, például a Caño Negro Vadrezervátumba.

Costa Rica egzotikus állatvilága lenyűgözi majd a gyerekeket, például a szivárványcsőrű tukánnal is találkozhatnak Forrás: Thinkstock

A kis geológusok még egy vulkán kráterét is megcsodálhatják a Poás Volcano Nemzeti Parkban, ami az ország középső (Central Valley) területének egyik legérdekesebb látnivalója.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.