„Superman“ gyakorlat – Biztonságos-e porckorong probléma esetén?

Forrás: Kiss Nóra -
torna Testről és lélekről
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hason fekvésből indított kar- és lábemeléseket előszeretettel használják, mint „mély hátizom" erősítő gyakorlatot, és rengeteg torna videóban is szerepel. De mennyire biztonságos ez a feladat a gerincünkre nézve és benne hagyjuk-e az otthoni edzéstervünkben? Kiss Nóra vezető gyógytornász válaszol.

A hátsó izomláncba tartozó, gerinc melletti extenzor – azaz hátra hajlító – izmok fő feladata funkcionális szemlélettel nézve a törzsünk egyensúlyban való megtartásának biztosítása, állás/járás közben a gerinc egyenesen tartása, ezzel megakadályozva azt, hogy előre essünk. Illetve az oldal irányú mozgásoknál stabilizálnak, valamint segítenek a harmónikus mozdulatok kivitelezésében.

„Superman" gyakorlat – Biztonságos-e porckorong probléma esetén? Forrás: Kiss Nóra

Craig Liebenson és társai 2005-ben leírták, hogy egyes mozdulatok mekkora Newton erővel hatnak a gerinc bizonyos részeinél a kisízületekre, valamint a porckorongokra. Hasonlítsunk össze pár, általuk feljegyzett adatot:

  • állásnál 500N erő esik a gerincünk alsó szakaszára
  • ülésnél ez 700N

Nézzük meg akkor a törzsizom erősítő gyakorlatokat. Vajon melyik gyakorlat esetében lesz a legnagyobb a terhelés a gerincünk alsó szakaszán?

  • térdelő támasz ellentétes kar-láb emeléssel 2300N
  • hasizom törzsemeléssel 3500N
  • Superman gyakorlat 4300N! Ez kb 8,5-szer nagyobb terhelést jelent a deréktáji porckorongok számára, mint az egyszerű állás. (Sokszor már egy hosszabb állást követően is érezhetjük, hogy "leszakad a derekunk", nem is kell hozzá semmilyen gyakorlat)

Még belegondolni is rossz, hogy milyen kárt okozhatunk abban az esetben, ha egy sérült porckorongról van szó!

Mindezek tudatában a kérdésünkre a válasz, hogy biztonságos-e a porckorongjainknak, ha hason fekvésből felkapjuk mind a négy végtagunkat, a válasz egytértelmű: NEM!

A jó hír, hogy szerencsére nem csak ez a gyakorlat létezik, ha a gerinc melletti izmokat szeretnénk erősíteni, rengeteg más módja van ennek, mondunk is néhány példát:

  • háton fekvésből medence emelés
  • oldalsó plank variációk
  • egylábas egyensúlyozó feladatok (mérlegállás)
  • deadlift – felhúzások

Fiziotipp: ha ezeknél a gyakorlatoknál megfelelően megtartjuk a törzsünket, akkor biztonságos és hatékony módon tudjuk erősíteni mély hátizmainkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.