Földrengés és szökőár Chilében

Forrás: MTI/EPA/------------------- -
cunami földrengés Hawaii evakuálás áldozat szökőár Chile
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A természeti katasztrófában már legalább hatan vesztették életüket.

Már hat halálos áldozata van a kedd este történt, 8,2-es erősségű földrengésnek Chile északi részén, Iquiquében és Alto Hospicióban – közölte Rodrigo Penalillo belügyminiszter. A négy férfi és egy nő összeomló házak romjai alatt vesztették életüket, illetve volt, akivel szívroham végzett - számol be a távirati iroda.

Forrás: MTI/EPA/-------------------

Michelle Bachelet elnök katasztrófasújtott területnek nyilvánította az ország északi részén fekvő de Arica, Parinacota és Tarapacá régiókat. A földrengés után azonnal felharsantak a szirénák és a chilei katasztrófaelhárítók felszólítása, akik elrendelték a lakosság evakuálását. A földrengés megrongálta az iquiquei repülőtér irányító tornyát, és töröltek minden antofagastai, iquiquei és aricai járatot.

A földrengés okozta szökőár elérte az észak-chilei Pisaguát, és a következő órákban az ország déli csücskében lévő Punta Arenast is eléri az árhullám – közölték a hatóságok. A csendes-óceáni cunamifigyelő központ előrejelzése szerint Hawaiinál nagyobb szökőár nem várható, kisebb mértékben azonban megemelkedhet az óceán szintje az amerikai partoknál. A központ előrejelzése szerint az árhullám várhatóan közép-európai idő szerint 15 óra 24 perckor éri el a hawaii partokat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.