Parancsra hagyta el a kompot a legénység

Forrás: AFP -
parancs süllyedés kompbaleset Dél-Korea komp áldozat utas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elsüllyedt dél-koreai komp legénységének egyik tagja azt mondta, a tengerészek parancsra hagyták el a süllyedő hajót, hátrahagyva a több száz utast, többségükben diákokat.

A tengerész - aki arcát eltakarta, és emiatt sem rangját, sem nevét nem lehetett beazonosítani - ezt újságíróknak vallotta be csütörtökön bírósági meghallgatása után. Ugyancsak csütörtökön a legénység négy tagja tévékamerák előtt bocsánatot kért, amiért hátrahagyták a hajót, miközben az utasok még a fedélzeten voltak – írja az MTI.

A süllyedő komp Forrás: AFP

A komp 29 fős legénységéből 22-en élték túl a balesetet, közülük 20 embert őrizetbe vettek. Őket gondatlansággal, valamint a mentésre és a segítségnyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják. A hajó kapitánya előzőleg azt mondta, hogy azért nem rendelte el az utasok evakuálását, mert attól félt, hogy az erős áramlatok elsodornák őket.

Ahogy a Life.hu is beszámolt róla, a komp személyzetének egyes tagjai azt nyilatkozták korábban, hogy a baleset után hiába próbálták elérni adóvevőjükön a parancsnoki hidat, nem kaptak választ, mivel a kapitány és sok más tengerész azonnal elhagyta a megdőlt hajót. Mivel a legénység nem tudta, hogy mitévő legyen, jobb híján - a biztonsági kézikönyvre hivatkozva - azt mondta az utasoknak, hogy maradjanak a helyükön, a diákok pedig - a koreai társadalmi szokásokhoz híven - nem kérdőjelezték meg ezt az utasítást, amiért az életükkel fizettek.

Megemlékezés az áldozatok emlékére Forrás: AFP/Kim Doo-Ho

Közben 171-re nőtt a múlt szerdán történt baleset halálos áldozatainak hivatalos száma, miután búvárok újabb holttesteket hoztak a felszínre a hajóról. A kompon összesen 476 ember - köztük 323 diák - utazott, közülük mindössze 174 embert sikerült kimenteni.

Az anszani Danvon középiskolában, ahová az áldozatok döntő többsége járt, csütörtökön újraindult a tanítás. A következő két napban a diákok pszichológusok segítségével próbálják majd túltenni magukat a traumán az osztálytermekben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a balesetet túlélő 75 diák mikor térhet vissza az iskolapadba, többségük ugyanis még mindig kórházi kezelés alatt áll.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.