Nanoszkópiáért hárman kapták a kémiai Nobel-díjat

Forrás: AFP/Christof Stache -
tudós kémiai Nobel-díj nanoszkópia Stockholm Nobel-díj
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nanoszkópiáért két amerikai és egy német tudós, Eric Betzig, William E. Moerner és Stefan Hell kapta megosztva az idei kémiai Nobel-díjat - jelentették be a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.

Eric Betzig, William E. Moerner és Stefan Hell munkásságának köszönhetően az optikai képalkotó rendszerek már képesek nanoméretes (a méter milliomod része) tartományban zajló folyamatokat is megfigyelni. A bizottság indoklása szerint napjainkban a nanoszkópiai módszereket világszerte alkalmazzák - írja az MTI.

Eric Betzig ünnepel Forrás: AFP/Christof Stache

A kitüntetettek 8 millió svéd koronával (272 millió forintnak megfelelő összeggel) gazdagodnak. A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.

A kémiai Nobel-díjat tavaly is az Egyesült Államokban kutató három tudós kapta, akkor a komplex kémiai rendszerek modellezését jutalmazta a Nobel-bizottság.

A fizikai Nobel-díjat kedden osztották ki. A kékfény-kibocsátó dióda (kék led) felfedezéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta.

Az orvosi Nobelt pedig az agykutatás területén elért eredményeiért három tudós, az amerikai-brit John O'Keefe, illetve a norvég May-Britt Moser és férje, Edvard Moser vihette haza.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.