Közgazdászok a készpénz megszüntetését javasolják

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek -
készpénz bank
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A készpénz, a bankjegyek és a pénzérmék forgalomból való kivonását javasolják neves közgazdászok.

"A jelenleg rendelkezésre álló technikai lehetőségek mellett a pénzérmék és a bankjegyek használata már anakronizmusnak számít" - mondta Peter Bofinger a würzburgi egyetem közgazdász professzora, a német "bölcsek tanácsának" a tagja a Spiegel magazinnak. Megszüntetésükkel szerinte fel lehetne számolni a feketemunkát a gazdaságban és ki lehetne szorítani a drogkereskedelmet is.

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ken Rogoff, a Harward Egyetem professzora a készpénz fokozatos kivezetését javasolja a használatból. "A készpénforgalom negatív mellékjelenségei ugyanis szoros összefüggésben vannak a nagy címletű banjegyek rendelkezésre állásával. Ha ezeket kivonjuk a forgalomból, máris nagy lépést tettünk előre az ügy érdekében" - javasolja. A bankjegyek biztosítani tudják ugyanis az illegális tranzakciókhoz és az adóelkerüléshez szükséges anonimitást - mutat rá.

Harry herceg szerint a hadsereg mentette meg őt a teljes elzülléstőlhttp://www.life.hu/news/20150517-harry-herceg-szerint-a-hadsereg-mentette-meg-ot-a-teljes-elzullestol.htmlHarry herceg szerint a hadseregben eltöltött tíz év mentette meg őt a teljes elzülléstől. A brit uralkodó 30 éves unokája üdvösnek tartaná akár a sorkatonai szolgálat újbóli meghonosítását is Nagy-Britanniában. Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban - tudatta azt is, hogy egyelőre jól érzi magát a bőrében agglegényként.News--20 év múlva kért bocsánatot gyerekkori bántalmazója a férfitól - A Facebookon üzenthttp://www.life.hu/news/20150517-20-ev-mulva-kert-bocsanatot-gyerekkori-bantalmazoja-a-ferfitol.htmlA kis ChadMichael Morrisette-et annyit bántották az osztálytársai, hogy csak akkor mert belépni az osztályterembe, ha valaki elkísérte. A férfi máig nem felejtette el, mi történt vele, ám különös fordulat: egykori fő bántalmazója a Facebookon üzent neki. NewsThinkstockHarry herceg szerint a hadsereg mentette meg őt a teljes elzülléstőlhttp://www.life.hu/news/20150517-harry-herceg-szerint-a-hadsereg-mentette-meg-ot-a-teljes-elzullestol.htmlHarry herceg szerint a hadseregben eltöltött tíz év mentette meg őt a teljes elzülléstől. A brit uralkodó 30 éves unokája üdvösnek tartaná akár a sorkatonai szolgálat újbóli meghonosítását is Nagy-Britanniában. Harry - Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, aki az ötödik a brit trónutódlási sorban - tudatta azt is, hogy egyelőre jól érzi magát a bőrében agglegényként.News--Május 17 - Ma van a homofóbia-ellenes világnaphttp://www.life.hu/news/20150517-majus-17-ma-van-a-homofobia-ellenes-vilagnap.html1990-ben május 17-én a napon törölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a homoszexualitást a Betegségek Nemzetközi Osztályozásából. 2005 óta a világnapot Magyarországon is ünneplik. News--Elárverezték George Harrison egy gitárját és Elvis Presley turnébuszáthttp://www.life.hu/news/20150517-elarvereztek-george-harrison-egy-gitarjat-es-elvis-presley-turnebuszat.htmlNagyjából a becsült áron, 490 ezer dollárért (131 millió forint) kelt el George Harrison egy gitárja egy New York-i árverésen, míg Elvis Presley turnébuszáért a maximálisan várt 200 ezer helyett 268 ezer dollárt (72 millió forint) fizetett egy lakókocsi-kereskedő.NewsOrigoGigaeper termett Japánban - Ekkorát még soha, sehol nem mértekhttp://www.life.hu/news/20150516-hatalmas-eper-termett-japanban.htmlMindeddig a legnagyobb eperet 1983-ban mérték, és 231 grammos volt. Ám most a kenti gyümölcsöt leelőzte egy japán rokon.NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.