Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a NASA

Forrás: NASA -
fényév víz NASA űrkutatás Föld bolygó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy Földhöz hasonló bolygót fedezett fel a Naprendszeren kívül az amerikai űrkutatási hivatal, vagyis a NASA Kepler űrteleszkópja.

A NASA szakemberei csütörtöki sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy a Földnél mintegy 60 százalékkal nagyobb planéta nagyjából 1400 fényévnyire található bolygónktól, a Hattyú csillagképben.

Művészi illusztráció a Föld és a Kepler 452b összehasonlításáról Forrás: NASA

Korábban is találtak már hasonló méretű bolygókat, ám a Kepler-452b-re keresztelt újonnan felfedezett égitest különlegessége, hogy a Naphoz nagyon hasonló, ám idősebb csillag körül kering, méghozzá a Földéhez hasonló pályán.

„Nagyszerű előrelépés olyan planétát találni egy Napszerű csillag körül, amely méretében és hőmérsékletében is hasonlít a Földhöz” - jegyezte meg Jeff Coughlin, a kaliforniai Mountain View-ban működő SETI Intézet Kepler űrteleszkóppal foglalkozó kutatója.

A szakemberek úgy vélik, hogy mérete alapján a Kepler-452b felszíne sziklás és a planéta megfelelő távolságra kering a csillaga körül ahhoz, hogy folyékony víz legyen a felszínén, ami alapvető feltétele az élet jelenleg ismert formájának.

A felfedezés további részleteit a The Astronomical Journal című folyóirat következő számában ismertetik a szakemberek.

A brazil utcaseprő lány feneke tartja lázban az internetethttp://www.life.hu/news/20150724-a-brazil-utcasepro-lany-feneke-tartja-lazban-az-internetet.htmlRita Mattos, aki Rio de Janeiro utcáinak tisztaságáért felel, szexi alakjával az egész internetet felrobbantotta.News--Bungee jumping közben halt meg egy turista Spanyolországbanhttp://www.life.hu/news/20150724-spanyolorszagban-egy-turista-belehalt-a-bungee-jumpingba.htmlTovábbra sem lehet tudni, hogy gondatlanság vagy baleset vezetett-e a 23 éves brit turista halálához, aki bungee jumping ugrás közben vesztette életét a dél-spanyolországi Granada közelében két napja.News--Bezárta kisbabáját a hatvanfokos kocsiba egy nő Tatánhttp://www.life.hu/news/20150724-bezarta-kisbabajat-a-hatvanfokos-kocsiba-egy-no-tatan.htmlVéletlenül zárta be a kocsiba nyolc hónapos kislányát egy anya Tatán. A pici közel fél órát ült a hatvanfokos autóban a tűző napon.NewsThinkstockHoppá! Felfedezte a New York-i lángosost a The New York Timeshttp://www.life.hu/news/20150724-a-new-yorki-i-langosost-felfedezte-a-the-ne-york-times.htmlA New York utcáit 2014 áprilisa óta járó Langos Truckról (lángosos kocsiról) és annak üzemeltetőjéről, Prepuk Zsoltról közölt beszámolót csütörtökön gasztronómiai rovatában a The New York Times című amerikai napilap internetes kiadása.NewsOrigoMegvannak a felvételi ponthatárok: Íme a sorsdöntő eredmények!http://www.life.hu/news/20150723-megvannak-a-felveteli-ponthatarok-ime-a-sorsdonto-eredmenyek-a-felsooktatasban.htmlJúlius 23-án 20 órától elérhetőek az idei felsőoktatási felvételi pontszámok. Vagyis mostanra sorsok dölhettek el, vagy legalábbis igen fontos iránymutatások.NewsVillám csapott a Balatonba – többen megsérültekhttp://www.life.hu/news/20150723-villam-csapott-a-balatonba-a-strandolok-koze-tobben-megserultek.htmlAz egyik strandon hirtelen gyorsasággal csapott le a vihar, az emberek alig tudtak elmenekülni.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.