Gyász! Elhunyt a Cavinton atyja, Szántay Csaba

díj kutató Szántay Csaba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Életének 89. évében vasárnap elhunyt Szántay Csaba vegyészmérnök, akadémikus, a Magyar Feltalálók Egyesületének alapító elnöke.

Szántay Csaba a természetes szerves anyagok neves kutatója volt, eredményeit több mint háromszáz tudományos közleménye és kétszázötven szabadalma fémjelzi.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/Kzenon

1975-ben Állami díjat, 1993-ban Szent-Györgyi Albert-díjat, 1999-ben Széchenyi-díjat kapott. A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét 1996-ban kapta meg, 2006-ban Prima-díjjal tüntették ki, 2011-ben pedig Gábor Dénes-életműdíjat vehetett át.

Alkaloidkémiával és prosztaglandinokkal, valamint a természetes anyagok szintézisével foglalkozott, továbbá kidolgozta a Cavinton agyi értágító gyógyszer ipari méretű gyártását. Gyógyszerkémiai kutatásai során a Cavinton mellett a Vinkamin és az Emetin nevű gyógyszerek ipari szintézisét dolgozta ki, emellett fontos eredményeket ért el egyes tumorgátló alkaloidok, a morfin és különleges növényvédő szerek teljes szintézisének területén is.

Kerüld el a Deák teret! Demonstrációt tartanak a taxisok Budapestenhttp://www.life.hu/news/20160118-keruld-el-a-deak-teret-mert-demonstraciot-tartanak-a-taxisok-budapesten.htmlBe nem jelentett demonstrációt tartanak hétfő hajnal óta a taxisok Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila út, Andrássy út kereszteződésében.NewsMTI/Lakatos PéterMeghalt Fázsy Anikó: A József Attila-díjas műfordító 76 éves volthttp://www.life.hu/news/20160117-meghalt-fazsy-aniko-a-jozsef-attila-dijas-mufordito-76-eves-volt.htmlÉletének 77. évében szombaton elhunyt Fázsy Anikó, József Attila-díjas műfordító, szerkesztő, újságíró.News--A kisfiú és kutyája egymásra találnak - Megható videó! http://www.life.hu/news/20160117-szivbemarkolo-video-a-kisfiu-es-negylabuja-ujra-egyutt-cuki-felvetel.htmlA kis Khane még decemberben vesztette el hűséges négylábúját, aki elkóborolt otthonról. Bár eddig azt hitte, hogy soha többé nem láthatja viszont, a történet mégis boldog véget ért. NewsThinkstockElképesztő felfedezés! Megvan Európa legrégebbi falábahttp://www.life.hu/news/20160117-legregibb-falab-kozepkoru-ferfi-csontvazat-temetoben-tartak-fel-elkepeszto-felfedezes.htmlEurópa eddig feltárt legrégebbi, csaknem 1500 éves művégtagjára találtak a dél-ausztriai Hemmabergben: a fából készült lábprotézis darabjait egy középkorban élt férfi földi maradványai között fedezték fel. NewsOrigoTömegverekedés egy miskolci bevásárlóközpontbanhttp://www.life.hu/news/20160117-tobb-mint-huszan-verekedtek-ossze-egy-miskolci-bevasarlokozpontban-eljaras-indult.htmlVerekedés tört ki egy miskolci belvárosi bevásárlóközpontban szombaton - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. NewsThinkstockEddig ismeretlen dinoszauruszfajt találtak Thaiföldönhttp://www.life.hu/news/20160117-uj-dinoszauruszfajt-talaltak-hatalmas-felfedezes-lelet-thaifoldrol-japan-kutatok.htmlEgy eddig ismeretlen dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel 120 millió éves kréta időszaki rétegsorban Thaiföldön helyi és japán kutatók. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.